tortille ormiańskie z ziołami

zdrowe i co najważniejsze smaczne danie ormiańskie). Tortille z ziołami to zdecydowanie bardzo smaczna i zdrowa rzecz. Zwykle nadzienie do ormiańskich tortilli składa się z 30 różnych ziół, ale takie zioła są dość trudne do znalezienia. W nadzieniu można użyć następujących ziół: szpinak, szczypiorek, kolendra, koperek, pokrzywa, szczaw i pietruszka. W moich tortillach użyłam szczawiu (daje przyjemną kwaskowatość), zielonej cebuli, pokrzywy i pietruszki. Okazało się bardzo smaczne - podobało się nawet dziecku. Radzę wszystkim spróbować.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 71 % 40 g
266 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania tortilli i zacznij gotować. Warzywa są dokładnie myte i suszone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy robić ciasto. Wymieszaj mąkę z pół łyżeczki soli i dodaj wodę. Zagniatamy ciasne ciasto, jak na pierogi. Dobrze zagnieść i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj wszystkie warzywa. Ale najpierw musisz poparzyć pokrzywę wrzącą wodą, aby się nie paliła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z powstałego ciasta formujemy ciasta. Mam 5 sztuk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż jedną piątą zieleni na środku ciasta, posyp solą i czarnym pieprzem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie ściśnij krawędzie tortilli. W ten sposób tworzymy wszystkie 5 ciast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż tortille na rozgrzanej suchej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć ciasta z obu stron przez kilka minut, aż pojawią się brązowe plamy. Wyjmij je z patelni i posmaruj masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe tortille są pyszne do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakujemy i delektujemy się smakiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy