skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania tortilli i zacznij gotować. Warzywa są dokładnie myte i suszone.
Krok 2:
Zacznijmy robić ciasto. Wymieszaj mąkę z pół łyżeczki soli i dodaj wodę. Zagniatamy ciasne ciasto, jak na pierogi. Dobrze zagnieść i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Drobno posiekaj wszystkie warzywa. Ale najpierw musisz poparzyć pokrzywę wrzącą wodą, aby się nie paliła.
Krok 4:
Z powstałego ciasta formujemy ciasta. Mam 5 sztuk.
Krok 5:
Połóż jedną piątą zieleni na środku ciasta, posyp solą i czarnym pieprzem.
Krok 6:
Delikatnie ściśnij krawędzie tortilli. W ten sposób tworzymy wszystkie 5 ciast.
Krok 7:
Rozłóż tortille na rozgrzanej suchej patelni.
Krok 8:
Smażyć ciasta z obu stron przez kilka minut, aż pojawią się brązowe plamy. Wyjmij je z patelni i posmaruj masłem.
Krok 9:
Gotowe tortille są pyszne do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakujemy i delektujemy się smakiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g