skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy: wcale ich nie ma. Najważniejsze jest, aby wziąć dobre mięso z szyi lub z mostka, gdzie jest z tłuszczem, aby kebab nie był suchy. Więc weź wieprzowinę, cebulę, cytrynę, sól i pieprz.
Krok 2:
Pokrój mięso na mniej więcej takie same, niezbyt małe kawałki. Sól, dodaj grubo posiekaną cebulę-kliny, nie pierścienie, jeśli chcesz nawlec ją na szaszłyki; dodaj pieprz, zalej sokiem z cytryny z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę lub dwie.
Krok 3:
Nawlecz kawałki mięsa zmieszane z cebulą, opierając tłustą krawędź o chude. Mocno dociśnij mięso do siebie - będzie bardziej soczyste.
Krok 4:
Umieść szaszłyki nad blachą do pieczenia z bokami-nawiasem mówiąc, na dole możesz upiec ziemniaki lub inne warzywa.
Krok 5:
Piec w temperaturze 200-150 stopni przez 40-50 minut (w zależności od piekarnika i wielkości kawałków mięsa).
szaszłyki wieprzowe z cytryną i cebulą świetnie sprawdzają się również w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g