szaszłyki wieprzowe z cytryną i cebulą miękkie

bez kłopotów-najważniejsze: wybierz dobre mięso! Szaszłyki wieprzowe z cytryną i cebulą można przygotować w piekarniku i podawać na zwykły lunch lub uroczystą kolację. Jest to bardzo wygodne-marynowane przez 2-3 godziny (możesz więcej), na godzinę przed przybyciem gości nawleczone na szaszłyki i upieczone. Do podania gorącego świeży, skwierczący szaszłyk z piekarnika będzie gotowy! Podawaj z dużą ilością zieleni i warzyw, sosów, marynat i marynat!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 17 % 4 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy: wcale ich nie ma. Najważniejsze jest, aby wziąć dobre mięso z szyi lub z mostka, gdzie jest z tłuszczem, aby kebab nie był suchy. Więc weź wieprzowinę, cebulę, cytrynę, sól i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na mniej więcej takie same, niezbyt małe kawałki. Sól, dodaj grubo posiekaną cebulę-kliny, nie pierścienie, jeśli chcesz nawlec ją na szaszłyki; dodaj pieprz, zalej sokiem z cytryny z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę lub dwie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nawlecz kawałki mięsa zmieszane z cebulą, opierając tłustą krawędź o chude. Mocno dociśnij mięso do siebie - będzie bardziej soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść szaszłyki nad blachą do pieczenia z bokami-nawiasem mówiąc, na dole możesz upiec ziemniaki lub inne warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w temperaturze 200-150 stopni przez 40-50 minut (w zależności od piekarnika i wielkości kawałków mięsa).

szaszłyki wieprzowe z cytryną i cebulą świetnie sprawdzają się również w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy