skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlet wieprzowy z kością? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do tego dania potrzebne są dwie polędwiczki wieprzowe z kością. Jeśli chcesz, możesz odciąć nadmiar tłuszczu. Możesz uzupełnić przyprawy według własnych upodobań.
Krok 2:
Na początek przygotuj marynatę. Cytrynę umyć, osuszyć i pokroić w średnie plasterki.
Krok 3:
Umyj pomidora, pokrój na małe kawałki. Lepiej jest wziąć pomidora, który nie jest twardy, aby można go było ugniatać rękami.
Krok 4:
W misce umieść plasterki pomidora i cytryny i pamiętaj o nich rękami, aby sok się wyróżniał.
Krok 5:
Dodaj paprykę, suchy czosnek, sól i pieprz i wymieszaj.
Krok 6:
Wlej wodę gazowaną i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Zanurz wieprzowinę w marynacie i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Marynata powinna całkowicie pokryć mięso. Czas marynowania można wydłużyć do 1,5 godziny. Jeśli zostawisz dłużej, przenieś miskę do lodówki.
Krok 8:
Wyjmij schab z marynaty i strząśnij plasterki cytryny i pomidora, w przeciwnym razie przypalą się na patelni.
Krok 9:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Smaż marynowane schaby3 do 4 minut z każdej strony na złoty kolor. Ma to na celu uszczelnienie wszystkich soków wewnątrz mięsa.
Krok 10:
Przenieś smażoną wieprzowinę na wyłożoną folią blachę do pieczenia. Na wierzch skrop resztki oleju z patelni. Umieść kotlety wieprzowe w piekarniku nagrzanym do 220°C na 15 minut. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
zamiast zwykłej patelni możesz użyć patelni grillowej, wtedy na mięsie pojawi się piękny wzór.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g