kotlet wieprzowy z kością

mięso w prostej, ale efektownej marynacie-niezwykle smaczne. Kotlet wieprzowy z kością według tego przepisu wyróżnia się niedrogim i budżetowym zestawem dodatkowych składników. Dzięki wodzie gazowanej, sokowi z pomidorów i cytryn w marynacie mięso jest bardzo miękkie i soczyste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlet wieprzowy z kością? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do tego dania potrzebne są dwie polędwiczki wieprzowe z kością. Jeśli chcesz, możesz odciąć nadmiar tłuszczu. Możesz uzupełnić przyprawy według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj marynatę. Cytrynę umyć, osuszyć i pokroić w średnie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora, pokrój na małe kawałki. Lepiej jest wziąć pomidora, który nie jest twardy, aby można go było ugniatać rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce umieść plasterki pomidora i cytryny i pamiętaj o nich rękami, aby sok się wyróżniał.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj paprykę, suchy czosnek, sól i pieprz i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę gazowaną i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz wieprzowinę w marynacie i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Marynata powinna całkowicie pokryć mięso. Czas marynowania można wydłużyć do 1,5 godziny. Jeśli zostawisz dłużej, przenieś miskę do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij schab z marynaty i strząśnij plasterki cytryny i pomidora, w przeciwnym razie przypalą się na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Smaż marynowane schaby3 do 4 minut z każdej strony na złoty kolor. Ma to na celu uszczelnienie wszystkich soków wewnątrz mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś smażoną wieprzowinę na wyłożoną folią blachę do pieczenia. Na wierzch skrop resztki oleju z patelni. Umieść kotlety wieprzowe w piekarniku nagrzanym do 220°C na 15 minut. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast zwykłej patelni możesz użyć patelni grillowej, wtedy na mięsie pojawi się piękny wzór.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy