skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Najpierw zajmijmy się piaskową podstawą. Ciasteczka muszą zostać pokruszone, możesz użyć blendera, możesz włożyć ciasteczka do torby i przejść przez nie wałkiem do ciasta.
Krok 3:
Rozpuść masło.
Krok 4:
Połącz pokruszone ciasteczka z masłem, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wyłóż spód formy pergaminem.
Krok 6:
Połóż okruchy piasku na dnie, dobrze ubij. Możesz użyć DNA szklanki.
Krok 7:
Wymieszaj ricottę z mascarpone, dodaj cukier i wanilię do smaku. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Rozłóż masę serową drugą warstwą.
Krok 9:
Ułóż dżem na wierzchu. Przechowywać w lodówce przez kilka godzin.
do zrobienia tego ciasta wziąłem ricottę zrobioną w domu. To znacznie obniżyło koszty produkcji. Aby ugotować go w domu, musisz wziąć litr mleka, doprowadzić go prawie do wrzenia, ale nie gotować i wlać 4 łyżki.l sok z cytryny. Mleko zsiadnie, a serwatka odejdzie. Mieszaninę należy schłodzić i wyrzucić na sito na gazie. Domowa ricotta jest gotowa! Nie zastąpiłbym mascarpone, nadaje ciastu delikatny kremowy smak. Jeśli nadal zdecydujesz się go zastąpić, weź gęstą śmietanę lub ciężką śmietanę. Jeśli nadzienie wydaje się płynne, można dodać żelatynę, aby ją ustabilizować. Nie potrzebowałem żelatyny, a ricotta i mascarpone były gęste. Sam też przygotowałem dżem do powlekania. Wziąłem mrożone wiśnie bez pestek i ugotowałem je z dodatkiem galaretki zgodnie z instrukcją. To wspaniały dżem wiśniowy w zaledwie trzy minuty. Ale możesz wziąć dowolny gotowy dżem lub dżem, tylko wtedy dostosuj cukier do smaku. Lub możesz ugotować gęstą galaretkę jagodową, będzie również smaczna. Weź jagody z kwaskowatością, rekompensują słodycz bazy serowej. Każde ciastko będzie odpowiednie, będzie pyszne czekoladowe lub o Smaku stopionego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal / 100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g