ciasto ricotta

szybkie gotowanie, pyszne jedzenie! Bez pieczenia! Ciasto ricotta to rodzaj sernika. Krucha baza, delikatne nadzienie serowe i kwaśny jasny dżem na wierzchu. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Zamiast dżemu możesz użyć świeżych jagód, będzie jeszcze smaczniejszy i piękniejszy. Ten deser jest idealny do porannej kawy, nie wstydź się podawać go na świątecznym stole.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 20 g
węglowodany 55 % 32 g
344 kcal
IG: 6 / 31 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmijmy się piaskową podstawą. Ciasteczka muszą zostać pokruszone, możesz użyć blendera, możesz włożyć ciasteczka do torby i przejść przez nie wałkiem do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz pokruszone ciasteczka z masłem, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż spód formy pergaminem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż okruchy piasku na dnie, dobrze ubij. Możesz użyć DNA szklanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj ricottę z mascarpone, dodaj cukier i wanilię do smaku. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż masę serową drugą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż dżem na wierzchu. Przechowywać w lodówce przez kilka godzin.

do zrobienia tego ciasta wziąłem ricottę zrobioną w domu. To znacznie obniżyło koszty produkcji. Aby ugotować go w domu, musisz wziąć litr mleka, doprowadzić go prawie do wrzenia, ale nie gotować i wlać 4 łyżki.l sok z cytryny. Mleko zsiadnie, a serwatka odejdzie. Mieszaninę należy schłodzić i wyrzucić na sito na gazie. Domowa ricotta jest gotowa! Nie zastąpiłbym mascarpone, nadaje ciastu delikatny kremowy smak. Jeśli nadal zdecydujesz się go zastąpić, weź gęstą śmietanę lub ciężką śmietanę. Jeśli nadzienie wydaje się płynne, można dodać żelatynę, aby ją ustabilizować. Nie potrzebowałem żelatyny, a ricotta i mascarpone były gęste. Sam też przygotowałem dżem do powlekania. Wziąłem mrożone wiśnie bez pestek i ugotowałem je z dodatkiem galaretki zgodnie z instrukcją. To wspaniały dżem wiśniowy w zaledwie trzy minuty. Ale możesz wziąć dowolny gotowy dżem lub dżem, tylko wtedy dostosuj cukier do smaku. Lub możesz ugotować gęstą galaretkę jagodową, będzie również smaczna. Weź jagody z kwaskowatością, rekompensują słodycz bazy serowej. Każde ciastko będzie odpowiednie, będzie pyszne czekoladowe lub o Smaku stopionego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal / 100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy