skład / składniki
metoda gotowania
owoce i warzywa nigdy nie opuszczają kubańskiego stołu. Są spożywane zarówno w postaci naturalnej, jak i sałatkowej. Przedstawiam wam wersję sałatki owocowo-mięsnej.
biorę główkę sałaty i oddzielam od niej kilka pięknych liści. Resztę drobno posiekaj. Szynkę kroję w kostkę i dodaję do niej zielony groszek. Wszystko mieszam. Obieram grejpfruta i kroję go w plasterki na małe kawałki. Dodaję do sałatki, szynki i groszku, wszystko dobrze mieszam i polewam sosem. Do sosu majonez mieszam z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną lub śmietaną, białym winem, pieprzem, solą i ubijam na gładką masę. Dodaję drobno posiekane warzywa, ząbek czosnku, drobno posiekane kapary i pikle.
na dnie salaterki układam całe liście sałaty, na wierzchu mieszankę sosu, szynki, groszku i grejpfruta. Wkładam sałatkę do lodówki. A po 20 minutach można go podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal / 100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g