Przejdź do treści
Strona główna » Przygotowania surówki

Przygotowania surówki

W gospodarstwie domowym do przygotowania surówki przystępujemy wtedy, gdy cały posiłek jest już prawie gotowy. Surówki przygotowane wcześniej tracą swoją wartość odżywczą i smakową.

Ilość podawanej na jeden raz surówki wynosi ok. 100 g dla jednej osoby. Surówki podawane jako dodatek do dania gorącego układa się na

salaterce lub wyporcjowane dla każdej osoby na oddzielnym talerzyku. Należy starać się, aby podawana surówka była estetyczna i sam jej wygląd zachęcał do jedzenia.

Technika przygotowania surówek jest następująca:

–      rozdrobnione produkty przyprawić do smaku,

–      przygotować sos,

–      oblać surówkę sosem, wymieszać,

–      nadać potrawie estetyczny wygląd i podać do spożycia.

Surówkami z warzyw lub owoców będą też soki wyciśnięte z tych produktów za pomocą elektrycznej sokowirówki. Soki owocowe lub warzywne mogą być podawane po doprawieniu do smaku jako wysokowartościowy napój, uzupełniający posiłki. Mogą być one mieszane z mlekiem, maślanką lub serwatką. Napoje te należy podawać ochłodzone, co najlepiej osiąga się przez dodatek do każdej szklanki kostki lodu. Ochłodzone napoje podaje się w dni upalne, a w dni chłodniejsze podaje się napoje o temperaturze, jaką napój ma po przyrządzeniu. Napojów surowych również nie należy przechowywać, ponieważ tracą swoją wartość odżywczą i smakową.

Tagi: