skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego dania użyłem gotowego mielonego kurczaka. Dodatkowo zmieliłem go w blenderze, aby kulki były bardziej delikatne.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój ją na raz. Połowę używamy do mięsa mielonego, połowę do sosu.
Krok 3:
Wsyp mięso mielone do głębokiej miski, wbij jajko, dodaj cebulę, posiekany czosnek, mąkę i chleb namoczony w mleku, sól do smaku. Wziąłem czarny chleb, możesz wziąć każdy.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie. Mięso mielone jest gotowe.
Krok 5:
Weź łyżkę stołową ze zjeżdżalnią mielonego mięsa i mokrymi rękami uformuj okrągłe kotlety, obficie zwiń je w mąkę ze wszystkich stron. Używamy całego mięsa mielonego.
Krok 6:
Smażyć klopsiki na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na dużym ogniu przez 20-30 sekund z każdej strony na złoty kolor. Wlej trochę oleju, jeśli tylko dno jest pokryte. Smażyć wszystkie puste miejsca.
Krok 7:
Teraz zajmijmy się sosem. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 8:
Wlej trochę rafinowanego oleju roślinnego na patelnię, podgrzej i smaż cebulę przez 2 minuty. Ogień jest średni.
Krok 9:
Dodaj marchewki do cebuli, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę i sól do smaku, wymieszaj.
Krok 11:
Wlej wodę i zagotuj.
Krok 12:
Wlej połowę sosu do naczynia do pieczenia, rozłóż klopsiki i wlej resztę sosu, aby przykrył wszystkie klopsiki. Dodaj liść laurowy. Wysyłamy naczynie do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie klopsiki będą w pełni ugotowane, nasączone sosem i gotowe do podania!
te klopsiki to po prostu objadanie się, łączone z dowolnym dodatkiem. Po wypróbowaniu ich raz, będziesz chciał je ponownie ugotować, ponieważ są naprawdę pyszne i sycące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g