biszkopty z kurczaka w piekarniku z sosem

delikatne klopsiki z kurczaka, które po prostu rozpływają się w ustach. Gotowe danie można posypać posiekanym koperkiem. W czasie, gdy klopsiki z kurczaka będą w piekarniku, będziesz miał czas na przygotowanie przystawki i sałatki. Możesz podawać je z tłuczonymi ziemniakami, makaronem, ryżem gryczanym, dowolnymi owsiankami, duszoną kapustą itp. Można je podawać na lunch lub kolację. Jestem pewien, że twoi krewni docenią to danie.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 38 % 6 g
83 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego dania użyłem gotowego mielonego kurczaka. Dodatkowo zmieliłem go w blenderze, aby kulki były bardziej delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój ją na raz. Połowę używamy do mięsa mielonego, połowę do sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp mięso mielone do głębokiej miski, wbij jajko, dodaj cebulę, posiekany czosnek, mąkę i chleb namoczony w mleku, sól do smaku. Wziąłem czarny chleb, możesz wziąć każdy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie. Mięso mielone jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź łyżkę stołową ze zjeżdżalnią mielonego mięsa i mokrymi rękami uformuj okrągłe kotlety, obficie zwiń je w mąkę ze wszystkich stron. Używamy całego mięsa mielonego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć klopsiki na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na dużym ogniu przez 20-30 sekund z każdej strony na złoty kolor. Wlej trochę oleju, jeśli tylko dno jest pokryte. Smażyć wszystkie puste miejsca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz zajmijmy się sosem. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę rafinowanego oleju roślinnego na patelnię, podgrzej i smaż cebulę przez 2 minuty. Ogień jest średni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marchewki do cebuli, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę i sól do smaku, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej wodę i zagotuj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej połowę sosu do naczynia do pieczenia, rozłóż klopsiki i wlej resztę sosu, aby przykrył wszystkie klopsiki. Dodaj liść laurowy. Wysyłamy naczynie do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie klopsiki będą w pełni ugotowane, nasączone sosem i gotowe do podania!

te klopsiki to po prostu objadanie się, łączone z dowolnym dodatkiem. Po wypróbowaniu ich raz, będziesz chciał je ponownie ugotować, ponieważ są naprawdę pyszne i sycące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy