ta przyprawa jest znana w starożytności. Jest to bezbarwna przezroczysta ciecz o ostrym kwaśnym smaku i specyficznym zapachu. Ocet dzieli się na naturalny i syntetyczny.
ocet jest naturalny, a dokładniej, przygotowanie octu opiera się na kwasach spożywczych (ocet, cytryna, jabłko itp.), aldehydach, estrach i złożonych alkoholach. Cała kombinacja tych substancji tworzy niepowtarzalny aromat i bukiet smaku octu.
ocet syntetyczny powstaje przez rozcieńczenie stężonego kwasu octowego. Płyn ten nie ma właściwości aromatycznych, ale ma specyficzny zapach samego kwasu octowego. Jak zrobić ocet w domu? Jeśli chodzi o wino, wszystko jest proste:wino, kwaśne, zamienia się w ocet.
kiedy gotujemy w domu, często używamy octu jabłkowego, spirytusowego, winnego, a także octu malinowego i octu truskawkowego. Wśród odmian octu naturalnego są również aromatyzowane naturalnymi przyprawami i ekstraktami roślinnymi, ocet balsamiczny wytwarzany z materiałów winogronowych przez wieloletnie starzenie w drewnianych beczkach, ocet serwatkowy, słodowy i inne rodzaje octu.
w gotowaniu zaleca się stosowanie głównie octu winnego, aromatycznego i owocowo-jagodowego. Przyprawa ta jest używana do przygotowywania marynat, do
sosy sałatkowe . Dodaje się go również do dressingów śledziowych i do zakwaszenia barszczu. Przy produkcji musztardy stołowej ocet jest również niezbędny.
ocet w gotowaniu służy do marynowania mięsa podczas pierwotnego przetwarzania pieczarek. Ta przyprawa nadaje produktom kwaśny smak.
w zależności od stopnia ostrości, jaką należy nadać potrawie, normy dodawania octu są różne.
62 kcal
3 hours25 minutes
Najszybsze przygotowanie marynowanej kapusty! Taka marynowana kapusta będzie
181 kcal
35 minutes
Pyszne, aromatyczne naleśniki z chrupiącą skórką! Irisha autor przepisu
185 kcal
10 minutes
Jeden z najczęstszych sposobów przygotowania ciasta. Jednym z najstarszych
136 kcal
40 minutes
Apetyczny kurczak dla miłośników ostrego. Ten przepis jest dla tych, którzy
Powiązane i dodatkowe kategorie: