naleśniki ogólnie są prawdopodobnie najstarszym, klasycznym śniadaniem w kuchni rosyjskiej. Cóż, prawda, kto z nas przynajmniej raz w życiu nie próbował„tych samych & rdquo; naleśników, nawet jeśli nie przygotowanych przez twoją własną, ale przez babcię przyjaciela lub dziewczyny? I wielu z nas wciąż zastanawia się, jak udało jej się tak szybko i smacznie postawić naleśniki na stole? Wygląda na to, że właśnie zagniatała ciasto, a Ty wróciłeś do domu, a tam czeka na Ciebie całe wzgórze pysznych tostów. I pękasz je kwaśną śmietaną lub dżemem, popijając wszystko gorącą herbatą))
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na naleśniki jest szybkie i smaczne:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
soda spożywcza | 0 | 0 | 0 | 0 |
kefir | 38 | 2.8 | 1 | 4 |
w praktyczny sposób udowodniono, że najsmaczniejsze naleśniki są przygotowywane na sfermentowanych produktach mlecznych: kwaśnym mleku, kwaśnym mleku, kefirze. To dzięki tym składnikom pieczenie uzyskuje ten sam charakterystyczny smak z kwaskowatością-którym naleśniki różnią się od tych samych naleśników. I oczywiście te powinny być bujne, przewiewne, delikatne. Niektóre gospodynie domowe wolą do tego używać drożdży, świeżych lub suchych. Ale nawet bez drożdży możesz zagnieść dobre ciasto, które wyrośnie na patelni w razie potrzeby.
ponadto wzrost drożdży wymaga czasu, a jeśli wkrótce przygotujemy szybkie naleśniki, rozważymy tylko takie opcje.
najłatwiejszym i najszybszym sposobem na uzyskanie dmuchanego ciasta jest zagniecenie go na kefirze z sodą i proszkiem do pieczenia. Jeśli przepis na szybkie naleśniki zawiera takie składniki, możesz je bezpiecznie zabrać. Te dwa proszki nie przeszkadzają sobie nawzajem. Chociaż oczywiście można je dodawać osobno.
pięć najszybszych przepisów szybkie i pyszne naleśniki:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
najsmaczniejsze nie są naleśniki | 5 min | 213 | +16 |
placki ziemniaczane w gofrownicy bez oleju | 15 min | 113 | +42 |
naleśniki z paluszkami krabowymi i serem | 15 min | 286 | +64 |
naleśniki z kwaśną śmietaną są bujne bez drożdży szybko i smacznie | 15 min | 293 | +360 |
naleśniki czekoladowo-kawowe | 15 min | 210 | +11 |
jeśli ciasto zawiera sodę, można je umieścić bezpośrednio w kefirze lub innym sfermentowanym produkcie mlecznym. W ten sposób zgasisz go i pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku sody. W rzeczywistości proces gaszenia jest potrzebny - aby usunąć smak sody z pieczenia. Proszek do pieczenia ma podobne & bdquo;wady & rdquo; Nie-najczęściej jest całkowicie bez smaku. Kolejną zaletą ciasta na placki bez drożdży jest to, że można je upiec natychmiast po ugotowaniu. Aby wszystko przebiegało szybciej, patelnię można natychmiast umieścić na kuchence, aby się rozgrzać, podczas gdy produkty są ugniatane. Będzie miała czas na ogrzanie się do pożądanej temperatury, gdy ciasto będzie gotowe.