liście sałaty pozostają jednym z najciekawszych składników w gotowaniu. Po pierwsze, ze względu na swój wygląd, jasność. Po drugie, ze względu na korzyści i smak. Można na nich układać dowolne zimne przekąski, gotowe sałatki. I na zewnątrz będzie wyglądać piękniej. Można je również dodawać do dowolnych przekąsek i sałatek, nasycając w ten sposób danie witaminami i błonnikiem.
najprostsza, najszybsza sałatka witaminowa składa się z: liści, gotowanych jajek, szczypiorku i majonezu. Wszystko to jest posiekane i zmieszane. Podawany jako przekąska lub jako pasta do chleba. Może być stosowany jako nadzienie do bułek pita. Połączenie zielonych liści sałaty i czerwonej ryby jest bardzo interesujące, wielu zaleca wypróbowanie.
najczęściej liście sałaty znajdują się w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 262 | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
pomidory | 156 | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
ogórki | 133 | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
sok z cytryny | 128 | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
pomidory koktajlowe | 106 | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.8 |
zawartość kalorii w liściach sałaty jest bardzo niska: tylko 12 kcal. BJJ: 1,2, 0,3 i 1,3. Są witaminy C, grupy B, fosfor, siarka, wapń, jod, potas. Dużo błonnika i błonnika pokarmowego, które pomagają w lepszym trawieniu pokarmu i oczyszczaniu jelit. Ponadto liście sałaty usuwają trucizny i toksyny z organizmu, usuwają nadmiar śluzu ze ścian przewodu pokarmowego i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływają na stan paznokci, włosów, skóry.
można je uznać za prawie główny składnik diety-ze względu na niską zawartość kalorii. Oznacza to, że dosłownie możesz jeść dużo, wypełniać żołądek bez przytycia. Ciało nie odkłada z niego nadmiaru tłuszczu pod skórą. Oczywiście, jeśli nie zaczniesz jeść kilogramów.
prawie wszystkie przepisy z liśćmi sałaty można przypisać, jeśli nie zdrowej, to zdrowej żywności