Jak każdy inny, ciasto na ciasta można przygotować na kilkanaście różnych sposobów i zrobić z niego drożdże, przaśne, kruche, maślane, Francuskie, biszkoptowe, słodkie, słone lub neutralne. To ostatnie jest dobre, ponieważ nadaje się do wszelkich potrzeb: Jeśli chcesz podać deser lub, przeciwnie, przekąskę. A nadzienie bezpośrednio doda słodyczy lub ostrości wypiekom.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
jeśli wybrałeś już swój przepis na ciasto, nie ma pytań - otwórz go i ugotuj dla Zabawy. Z pewnością wielu miało stosy tych od babć i matek, zapisane w starych zeszytach. Ale jeśli nie wiesz jeszcze, jak zrobić ciasto na ciasta, pomogą Ci kilka wskazówek.
pięć najszybszych przepisów na ciasto:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na ciasto i pizzę luzem na kefirze bez drożdży | 7 min | 137 | +94 |
ciasto bez drożdży | 10 min | 249 | +45 |
ciasto na kwaśnej śmietanie | 10 min | 301 | +35 |
proste ciasto na majonezie do pizzy, ciast, naleśników | 10 min | 232 | +94 |
ciasto z galaretką na śmietanie i majonezie | 10 min | 264 | +201 |
- dla niedoświadczonej gospodyni lepiej zacząć od ciasta kruchego - łatwiej jest go przygotować, łatwo z nim pracować. Nie zapomnij trzymać go w lodówce przez pół godziny przed gotowaniem.
- rozwałkuj takie ciasto nie cienkie ani grube-optymalnie 8 mm.
- bez względu na to, jakie ciasto gotujesz, z reguły zawsze je przesiewaj.
- jeśli zgodnie z przepisem musisz wymieszać wodę z mąką, zrób to: przesiej mąkę do szerokiego naczynia i powoli wlej do niej płyn, mieszając drewnianą szpatułką zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Gdy masa stanie się lepka i zbyt gęsta, użyj rąk nasmarowanych olejem roślinnym.
- łyżka skrobi ziemniaczanej dodana do ciasta kruchego lub biszkoptowego doda kruchości ciastom.
- ciasto kruche i biszkoptowe nie może być & bdquo;przerywane & rdquo; - nie wymagają długiego ugniatania, w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego.
- wybierz jedno ciasto przepis na ciasto i spróbuj go ugotować, aż będziesz pewien, że wszystko się ułoży. Jeśli się mylisz, poproś o radę na forum doświadczonych gospodyń domowych. Zwykle każdy błąd kulinarny można łatwo naprawić, aby nie wyrzucać jedzenia.