ciasto maślane z mlekiem w proszku
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej ciepłą wodę do głębokiego naczynia, w którym mieszamy mleko w proszku z drożdżami i płynem. Pozostaw do rozpuszczenia suchych składników.
2. Po 15-20 minutach dodaj sól i cukier do ciasta. Wymieszaj jajka trzepaczką i wlej resztę składników.
3. W kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej rozpuść masło, możesz użyć margaryny. Dodaj zmiękczone masło i wymieszaj całe ciasto. Mąkę należy przesiać przynajmniej raz. Nie wysypujemy wszystkiego na raz, ale dodajemy części, może być potrzebne mniej lub więcej mąki.
4. Naczynie umieszczamy w ciepłym miejscu, ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy kilka razy, za każdym razem ugniatając. Po ugniataniu 2-3 razy możesz rozpocząć pracę z ciastem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g

