ciasto maślane z mlekiem w proszku

najdelikatniejsze ciasto! Praca z nim to przyjemność! . Przygotowuję to ciasto, gdy chcę upiec słodkie ciasta lub bułki. Miękkie, pachnące i rozpływa się w ustach! Możesz zrobić wypieki z dowolnym słodkim nadzieniem!
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 41 g
264 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wlej ciepłą wodę do głębokiego naczynia, w którym mieszamy mleko w proszku z drożdżami i płynem. Pozostaw do rozpuszczenia suchych składników.
2. Po 15-20 minutach dodaj sól i cukier do ciasta. Wymieszaj jajka trzepaczką i wlej resztę składników.
3. W kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej rozpuść masło, możesz użyć margaryny. Dodaj zmiękczone masło i wymieszaj całe ciasto. Mąkę należy przesiać przynajmniej raz. Nie wysypujemy wszystkiego na raz, ale dodajemy części, może być potrzebne mniej lub więcej mąki.
4. Naczynie umieszczamy w ciepłym miejscu, ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy kilka razy, za każdym razem ugniatając. Po ugniataniu 2-3 razy możesz rozpocząć pracę z ciastem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy