Nawet ci, którzy czujnie monitorują swoją wagę i walczą z nadmiarem kalorii, od czasu do czasu chcą wrzucić do ust coś pysznego, pieczonego, gotowanego lub smażonego, ale z ciasta. W końcu jest tak pyszny - to po pierwsze. Po drugie, przywołuje nostalgiczne wspomnienia z dzieciństwa i troskliwej babci z górami naleśników i ciast. I nieuchronnie pojawia się pytanie: Jak przygotować chude ciasto, aby nie odczuwać wyrzutów sumienia z powodu własnego załamania.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na chude ciasto:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
odmiany chudego ciasta
maślane chude ciasto można zrobić z takich głównych produktów:
- mąka
- cukier
- olej roślinny
W razie potrzeby dodaje się do niego drożdże. Szczypta soli jest rzucana dla jaśniejszego smaku. Sprawiają, że jest płynny lub stromy, co zależy od gotowanego dania. Obowiązkowym wymogiem jest obecność mąki najwyższej jakości, ponieważ ten produkt jest prawie głównym przepisem na chude ciasto, ponieważ inne zostały odrzucone (jajka, masło, całe mleko). Ciasto maślane oznacza każde słodkie ciasto, bez względu na to, czy jest chude, czy nie. Oczywiście w takiej kaloryczności jest więcej.
przaśne chude ciasto jest przygotowywane tylko z takich produktów:
- mąka
- woda
- Sol
- olej roślinny (opcjonalnie)
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na chude ciasto:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto z puree ziemniaczanym na paszteciki | 1 h | 25 | +44 |
Modelowanie ciasta solnego | 4 h | 132 | +33 |
ciasto chlebowe na wodzie | 1 h 20 min | 136 | +50 |
ciasto wodne na tortille | 5 h | 137 | +11 |
ciasto na wywarze ziemniaczanym na paszteciki | 1 h 40 min | 150 | +41 |
z reguły jest to podstawa do pikantnych potraw, takich jak pierogi, pierogi, chebureki, ciasta z nadzieniem warzywnym i owocowo-jagodowym, ciasta z przekąskami. Jest dobry nie tylko dla tych, którzy trzymają post, ale także dla tych, którzy chcą nakryć bogaty świąteczny stół, ale nie obciążają układu pokarmowego gości nadmiarem kalorii (zwłaszcza jeśli można tego łatwo uniknąć). Ponadto bardziej kaloryczną mąkę pszenną można zastąpić żytnią lub gryką, zdrową i lekką.