ciasto bez drożdży (przepis ze zdjęciem znajdziesz na stronie) może rosnąć podczas pieczenia tak dobrze, jak na drożdżach. Dzieje się tak z powodu innych procesów, na przykład właściwości sody lub proszku do pieczenia, sody gaszonej w occie, sfermentowanych produktów mlecznych, ze względu na masę powietrza białek ubitych w mocną pianę (jeśli są obecne w naczyniu).
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto bez drożdży:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
Jak zrobić ciasto bez drożdży
możesz zrobić ciasto bez drożdży na sto różnych sposobów. W każdym razie potrzebujesz mąki (dowolnej, nie tylko pszennej) lub jej zamiennika (płatków) oraz drugiej bazy, którą można:
- kefir
- mleko
- jogurt
- śmietana
- ryazhenka
- woda
- woda mineralna
- piwo
zasadniczo dwa produkty wystarczą na przepis na ciasto bez drożdży, najprostsze, chude i mdłe. Na nim możesz upiec ciasta, przykleić pierogi lub pierogi, zrobić czapkę chlebową na drugie danie w doniczkach. Bardziej złożone wypieki otrzymamy z dodatkiem dodatkowych składników: soli, cukru, jajek, tłuszczów (warzywnych lub masła). Proces ugniatania jest klasyczny: produkty sypkie są łączone, a następnie mieszane z wilgotnymi w jedną masę. Jeśli ciasto jest strome, ugniata się je rękami. Jeśli jest płynny-za pomocą miksera lub trzepaczki.
pięć najszybszych przepisów na ciasto bez drożdży:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
najprostsze ciasto parzone na cheburek | 5 min | 262 | +74 |
ciasto na Gałuszki do zupy | 5 min | 209 | +75 |
ciasto na ciasto i pizzę luzem na kefirze bez drożdży | 7 min | 137 | +94 |
ciasto na pierogi proste i szybkie | 10 min | 230 | +91 |
proste ciasto do pizzy na kwaśnej śmietanie | 10 min | 227 | +253 |
niewątpliwym plusem jest to, że przepisy na ciasto bez drożdży są bardziej popularne wśród gospodyń domowych, ponieważ wymagają mniej czasu na gotowanie. I nie trzeba tego nalegać - po ugniataniu natychmiast na blasze do pieczenia, patelni lub na patelni. Można go przechowywać dłużej ze względu na mniejszą ilość łatwo psującej się żywności. A pod względem wygody pracy i elastyczności ciasto nie jest gorsze od innych: można je formować w różne figury, szczypać, zwijać w cienkie warstwy na elektryczne strudleyy i bułki.