są używane jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Do gotowania używamy samej kolendry i nasion -
kolendra
.
dania z kolendry
nie ogranicza się do dodawania tej świeżej zieleni do świeżych
sałatki warzywne, które gotujemy w domu w okresie letnim. Kolendra, zarówno świeża, jak i suszona, jest szeroko stosowana w potrawach narodowych, zwłaszcza w
kuchnia gruzińska . Tutaj możemy spotkać różne
przepisy z kolendrą
, które są obecne w Gruzji na każdym stole. Są to Kharcho, orientalna przekąska, satsivi, chihirtma, bozartma, owdukh, chanahi, Lula-kebab, jagnięcina z zieloną fasolą, Tawa-Kebab, azerbejdżański Kebab, gotowany sum, pstrąg z orzechami i wiele innych potraw. Dla aromatu i specyficznego smaku kolendrę dodaje się również do
zupy: zupa guriańska, zupa z groszkiem i ryżem, zupa lobio, zupa z ryżem i cebulą, zupa matsuna, zupa grzybowa z ryżem. Również świeże lub marynowane przepisy na kolendrę mają różne przyprawy do potraw mięsnych.
wielu kucharzy używa kolendry do swoich potraw, zamiast znanych nam i szeroko rozpowszechnionych pikantnych roślin, takich jak
pietruszka lub
koperek .
korzyści z kolendry są ogromne, ponieważ jej liście są bogate w cenny zestaw witamin, takich jak, B1, B2, P, C, kwas askorbinowy, pektyna, karoten i rutyna oraz pierwiastki śladowe, których potrzebuje nasz organizm. Kolendra dezynfekuje nasze jelita i oczyszcza je ze szkodliwych bakterii, poprawia sen, apetyt i obniża ciśnienie krwi. Tradycyjna medycyna od czasów starożytnych używa kolendry do leczenia organizmu. Nalewki i wywary z niego pomagają usunąć niepotrzebne sole z organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają trawienie. Kolendra jest stosowana w zapaleniu żołądka, wrzodach żołądka, histerii i profilaktyce onkologicznej.
chleb Borodino, gruzińska i abchaska adjika, Gruzińskie sosy tkemali i satsibeli, koreańska marchewka, konserwy rybne zawierają kolendrę przepisy na jego przygotowanie są szeroko rozpowszechnione nie tylko w Gruzji (Lula-kebab, Kharcho, lobio, Kebab i inne dania narodowe), ale także w wielu innych miastach i krajach.
kolendra
jest używany jako środek aromatyzujący w kiełbasach, piwie, w różnych marynatach i sosach oraz w wielu produktach z ciasta, które przygotowujemy w domu.
w 1830 r. kolendra została sprowadzona z Hiszpanii do Rosji, przyprawa wcześniej nie była znana w Rosji.
dania z kolendry
stały się tak znane i popularne, że czasami nie zauważamy jego obecności na stole. Na przykład szprot w puszkach bałtyckich nie jest możliwy bez dodania do niego kolendry. A indyjskie przyprawy, takie jak
Curry i różne mieszanki mają w swoim składzie znaczną część kolendry. Kolendra z wielką przyjemnością dodaje się do wielu potraw w wielu krajach. Wyjątkowymi jego miłośnikami są wszyscy
kuchnie orientalne
, gdzie kolendra jest dodawana do prawie wszystkich potraw i w dużych ilościach, ponieważ te potrawy są nie tylko aromatyczne, ale także przydatne.
nasiona kolendry dodaje się do duszonych
dania mięsne i do różnych produktów mącznych. Kolendrę dodaje się również do
marynaty . Kaukaz jest bardzo znany z takich marynat.
słynne orientalne słodycze zawierają również kolendrę, tylko w postaci kandyzowanej. Te przysmaki są nadal sprzedawane na wschodnim bazarze w Turcji, Iranie i krajach arabskich.
często kolendra jest całkowicie nalewana na alkohol, otrzymując nalewkę z kolendry. Wiele alkoholi zawiera wyciśnięcie z nasion kolendry lub całych nasion. A słynne odmiany ginu zawierają olej kolendrowy. Napoje z nalewką z kolendry mają działanie uspokajające.
197 kcal
2 hours30 minutes
Nie wiesz, jak marynować nutrię? Przepis dla Ciebie!
43 kcal
12 hours
Z taką marynatą mięso jest smaczne, pachnące, miękkie! Nie możesz znieść zapachu
490 kcal
10 minutes
Najsmaczniejsza marynata na soczysty i delikatny kebab z indyka! Wszyscy wiedzą,
78 kcal
1 hour
Oryginalny kęs wiśni na zimę. Ten przepis jest przydatny dla tych, którzy bardzo
218 kcal
7 days
Łatwy i pyszny przepis na koktajl cytrynowy. Nazwa mówi sama za siebie.
296 kcal
14 days
Nalewka na bimber o jasnym aromacie chleba! Mocna nalewka o smaku chleba
294 kcal
10 days
Domowa alternatywa dla szlachetnego, ale drogiego napoju. Brak alkoholi
139 kcal
6 days
Aromatyczna bogata marynata do wędzenia kurczaka! Nagraj i marynuj!
244 kcal
35 minutes
Niesłodzone wypieki to wynalazek tureckich kucharzy! Jeśli weźmiesz gotowe
226 kcal
1 hour20 minutes
Pyszne manti to prawdziwa uczta dla całej rodziny. oczywiście nie jest to
66 kcal
3 hours35 minutes
Bardzo smaczne ogórki na zimę, polizasz palce! Kiszone ogórki to moja słabość)
296 kcal
24 days1 hour30 minutes
Mocny napój alkoholowy dla prawdziwych mężczyzn! Nalewka Borodino na bimber to
197 kcal
40 minutes
Spróbuj przygotować pyszne danie dla gości! Dip z awokado i Roquefort można
335 kcal
45 minutes
Gruziński sos sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe! SOS baze doskonale
28 kcal
30 minutes
Pikantny sos pochodzi z Meksyku, który jest prosty w przygotowaniu. Sos
200 kcal
2 hours35 minutes
Dietetyczna i smaczna alternatywa dla chleba. Bardzo podobały nam się tortille.
215 kcal
12 days30 minutes
Ten słynny napój alkoholowy wprawi cię w dobry nastrój! Co może być ładniejszego