są używane jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Do gotowania używamy samej kolendry i nasion -
kolendra
.
dania z kolendry
nie ogranicza się do dodawania tej świeżej zieleni do świeżych
sałatki warzywne
, które gotujemy w domu w okresie letnim. Kolendra, zarówno świeża, jak i suszona, jest szeroko stosowana w potrawach narodowych, zwłaszcza w
kuchnia gruzińska
. Tutaj możemy spotkać różne
przepisy z kolendrą
, które są obecne w Gruzji na każdym stole. Są to Kharcho, orientalna przekąska, satsivi, chihirtma, bozartma, owdukh, chanahi, Lula-kebab, jagnięcina z zieloną fasolą, Tawa-Kebab, azerbejdżański Kebab, gotowany sum, pstrąg z orzechami i wiele innych potraw. Dla aromatu i specyficznego smaku kolendrę dodaje się również do
zupy
: zupa guriańska, zupa z groszkiem i ryżem, zupa lobio, zupa z ryżem i cebulą, zupa matsuna, zupa grzybowa z ryżem. Również świeże lub marynowane przepisy na kolendrę mają różne przyprawy do potraw mięsnych.
wielu kucharzy używa kolendry do swoich potraw, zamiast znanych nam i szeroko rozpowszechnionych pikantnych roślin, takich jak
pietruszka
lub
koperek
.
korzyści z kolendry są ogromne, ponieważ jej liście są bogate w cenny zestaw witamin, takich jak, B1, B2, P, C, kwas askorbinowy, pektyna, karoten i rutyna oraz pierwiastki śladowe, których potrzebuje nasz organizm. Kolendra dezynfekuje nasze jelita i oczyszcza je ze szkodliwych bakterii, poprawia sen, apetyt i obniża ciśnienie krwi. Tradycyjna medycyna od czasów starożytnych używa kolendry do leczenia organizmu. Nalewki i wywary z niego pomagają usunąć niepotrzebne sole z organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają trawienie. Kolendra jest stosowana w zapaleniu żołądka, wrzodach żołądka, histerii i profilaktyce onkologicznej.
chleb Borodino, gruzińska i abchaska adjika, Gruzińskie sosy tkemali i satsibeli, koreańska marchewka, konserwy rybne zawierają kolendrę przepisy na jego przygotowanie są szeroko rozpowszechnione nie tylko w Gruzji (Lula-kebab, Kharcho, lobio, Kebab i inne dania narodowe), ale także w wielu innych miastach i krajach.
kolendra
jest używany jako środek aromatyzujący w kiełbasach, piwie, w różnych marynatach i sosach oraz w wielu produktach z ciasta, które przygotowujemy w domu.
w 1830 r. kolendra została sprowadzona z Hiszpanii do Rosji, przyprawa wcześniej nie była znana w Rosji.
dania z kolendry
stały się tak znane i popularne, że czasami nie zauważamy jego obecności na stole. Na przykład szprot w puszkach bałtyckich nie jest możliwy bez dodania do niego kolendry. A indyjskie przyprawy, takie jak
Curry
i różne mieszanki mają w swoim składzie znaczną część kolendry. Kolendra z wielką przyjemnością dodaje się do wielu potraw w wielu krajach. Wyjątkowymi jego miłośnikami są wszyscy
kuchnie orientalne
, gdzie kolendra jest dodawana do prawie wszystkich potraw i w dużych ilościach, ponieważ te potrawy są nie tylko aromatyczne, ale także przydatne.
nasiona kolendry dodaje się do duszonych
dania mięsne
i do różnych produktów mącznych. Kolendrę dodaje się również do
marynaty
. Kaukaz jest bardzo znany z takich marynat.
słynne orientalne słodycze zawierają również kolendrę, tylko w postaci kandyzowanej. Te przysmaki są nadal sprzedawane na wschodnim bazarze w Turcji, Iranie i krajach arabskich.
często kolendra jest całkowicie nalewana na alkohol, otrzymując nalewkę z kolendry. Wiele alkoholi zawiera wyciśnięcie z nasion kolendry lub całych nasion. A słynne odmiany ginu zawierają olej kolendrowy. Napoje z nalewką z kolendry mają działanie uspokajające.
144 kcal
20 minutes
Pikantny, aromatyczny twarożek z ziołami i czosnkiem! Smaczne i zdrowe danie w
224 kcal
10 days
Oryginalny smak, na świąteczny stół, niedrogi! Domowy koniak spirytusowy w tym
449 kcal
2 hours15 minutes
Jasny, pachnący domowy Półfabrykat bez sterylizacji! Kolendra na zimę wcale nie
60 kcal
20 minutes
Niskokaloryczna, bardzo smaczna i zdrowa sałatka warzywna! Wraz z nadejściem
91 kcal
20 minutes
Ta sałatka jest jednym z najczęstszych gości na naszych stołach. Jest mało
77 kcal
45 minutes
Duma Gruzji jest autorstwa tego sosu! Sos ten można podawać z grillowanym
75 kcal
20 minutes
Sałatka z marchewki o pikantnym, pikantnym smaku! Marchewka domowa-sałatka znana
151 kcal
30 minutes
Oryginalny, zdrowy, piękny, apetyczny! Tabbouleh to klasyczna sałatka bulgur ze
30 kcal
30 minutes
Sos pomidorowy ze świeżą kolendrą i czosnkiem! Pyszny, zdrowy i bardzo
203 kcal
20 minutes
Pikantne i pachnące domowe przygotowanie na zimę! Miłośnicy ostrej zielonej
90 kcal
20 minutes
Pikantna, aromatyczna pasta z ostrej papryki i czosnku! Abchaska adżika różni
218 kcal
11 days
Piękne, pikantne, apetyczne, na wakacje i każdego dnia! Balik wieprzowy gotowany
138 kcal
8 hours
Pikantna, niesamowicie pyszna przekąska ze świeżych ryb! Heh z karpia nie jest
77 kcal
7 days7 hours
Pyszna, aromatyczna, apetyczna, delikatna przekąska rybna! Deli z karpia jest
198 kcal
14 days
Łagodny aromat i smak zachwycą koneserów domowych napojów alkoholowych. Łatwość
260 kcal
15 minutes
Umiarkowanie pikantna gruzińska adżika jest dobra do każdego dania! Adjika z
52 kcal
30 minutes
Pikantne, aromatyczne, pikantne pomidory na przekąskę! Ormianie z czerwonych
295 kcal
30 minutes
Najsmaczniejszy biały sos orzechowy! Opatrunek jest prawie uniwersalny; dobrze
75 kcal
30 minutes
Łatwa sałatka warzywna z niesamowitym gruzińskim dressingiem. Sałatka z