marynata z grilla z indyka jest najsmaczniejsza

najsmaczniejsza marynata na soczysty i delikatny kebab z indyka! Wszyscy wiedzą, jak zdrowy jest indyk, więc przygotowuje się z niego wiele pysznych różnych potraw. Nawet kebaby są wykonane z mięsa z indyka. Ale smak tego dania zależy bezpośrednio od marynaty, w której mięso zostanie marynowane. Dlatego musisz wybrać odpowiedni przepis na marynatę do mięsa z indyka, ugotować go poprawnie, dobrze wybrać proporcje wszystkich składników, aby marynata sprawiła, że mięso było soczyste i delikatne, a przyprawy i przyprawy podkreśliły smak, a nie zepsuły go nadmiarem lub wadą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 76 % 52 g
węglowodany 21 % 14 g
490 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do marynaty. Istnieje wiele różnych przepisów na marynatę do grilla z indyka. Jedna z najpopularniejszych marynat cytrynowych, można ją nazwać klasyczną. Składa się z soku z cytryny, sosu sojowego, oleju roślinnego, czosnku i różnych przypraw. Dzięki kwasowi w składzie taka marynata sprawia, że filet jest miękki i soczysty dość szybko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny, sos sojowy i sok z cytryny do miski. Jeśli sok zostanie wyciśnięty ze świeżej cytryny tuż przed przygotowaniem marynaty, możesz użyć jej skórki, usuwając trochę skórki i dodając ją do mieszanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suche przyprawy do płynu. Możesz użyć gotowych przypraw do kebaba drobiowego, ale lepiej wybrać kompozycję samodzielnie. Dodaj pachnące świeżo zmielone przyprawy: czarny pieprz, kolendrę, paprykę, sól i chmiel-suneli. Wymieszaj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku obieramy z folii i drobno kroimy nożem lub przepuszczamy przez prasę. Dokładnie umyj świeżą pietruszkę pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj. Możesz użyć mrożonych ziół lub suchej posiekanej pietruszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij ugotowany czosnek i zioła do miski z mieszanką. Mieszać. Marynata jest gotowa. Możesz przejść do marynowania mięsa z indyka przygotowanego do grillowania. Do marynowania indyka w takim sosie wystarczy kilka godzin. Ale oczywiście jakość mięsa, wielkość kawałków, na które zostało pokrojone, wpływa na czas marynowania. Pozostaje ugotować szaszłyki na szaszłykach. Smacznego!

ta ilość marynaty wystarczyła mi na 2 kg mięsa z indyka. Pamiętaj jednak, że preferencje każdego są różne, więc proporcje marynaty w stosunku do ilości mięsa mogą różnić się od moich upodobań. Możesz potrzebować więcej lub mniej marynaty na taką samą ilość mięsa. Spróbuj, eksperymentuj i ciesz się apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy