skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do marynaty. Istnieje wiele różnych przepisów na marynatę do grilla z indyka. Jedna z najpopularniejszych marynat cytrynowych, można ją nazwać klasyczną. Składa się z soku z cytryny, sosu sojowego, oleju roślinnego, czosnku i różnych przypraw. Dzięki kwasowi w składzie taka marynata sprawia, że filet jest miękki i soczysty dość szybko.
Krok 2:
Wlej olej roślinny, sos sojowy i sok z cytryny do miski. Jeśli sok zostanie wyciśnięty ze świeżej cytryny tuż przed przygotowaniem marynaty, możesz użyć jej skórki, usuwając trochę skórki i dodając ją do mieszanki.
Krok 3:
Dodaj suche przyprawy do płynu. Możesz użyć gotowych przypraw do kebaba drobiowego, ale lepiej wybrać kompozycję samodzielnie. Dodaj pachnące świeżo zmielone przyprawy: czarny pieprz, kolendrę, paprykę, sól i chmiel-suneli. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 4:
Ząbki czosnku obieramy z folii i drobno kroimy nożem lub przepuszczamy przez prasę. Dokładnie umyj świeżą pietruszkę pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj. Możesz użyć mrożonych ziół lub suchej posiekanej pietruszki.
Krok 5:
Wyślij ugotowany czosnek i zioła do miski z mieszanką. Mieszać. Marynata jest gotowa. Możesz przejść do marynowania mięsa z indyka przygotowanego do grillowania. Do marynowania indyka w takim sosie wystarczy kilka godzin. Ale oczywiście jakość mięsa, wielkość kawałków, na które zostało pokrojone, wpływa na czas marynowania. Pozostaje ugotować szaszłyki na szaszłykach. Smacznego!
ta ilość marynaty wystarczyła mi na 2 kg mięsa z indyka. Pamiętaj jednak, że preferencje każdego są różne, więc proporcje marynaty w stosunku do ilości mięsa mogą różnić się od moich upodobań. Możesz potrzebować więcej lub mniej marynaty na taką samą ilość mięsa. Spróbuj, eksperymentuj i ciesz się apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g