zimny dżem agrestowy

dżem witaminowy i zdrowy bez gotowania! Lubisz agrest? Ruszaj! Dżem bez gotowania i zamrażania znacznie uprościł życie wszystkim kucharzom i ogrodnikom. Zobacz i przeczytaj, jak przygotować agrest przy minimalnym czasie i wysiłku.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
196 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy i sortujemy agrest. Pomarańcze zalać wrzącą wodą i dobrze umyć. Pokrój w plasterki i wybierz nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepuść agrest i pomarańcze przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na noc. Rano ponownie wymieszaj. Konieczne jest rozpuszczenie cukru. Gotowy zimny dżem układamy w sterylnych słoikach, zamykamy pokrywkami (mogą być Nylonowe) i przechowujemy w lodówce. Można umieścić w pojemniku i zamrozić. W przypadku tej opcji cukier nie jest potrzebny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy