zimny dżem agrestowy
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy i sortujemy agrest. Pomarańcze zalać wrzącą wodą i dobrze umyć. Pokrój w plasterki i wybierz nasiona.
Krok 2:
Przepuść agrest i pomarańcze przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na noc. Rano ponownie wymieszaj. Konieczne jest rozpuszczenie cukru. Gotowy zimny dżem układamy w sterylnych słoikach, zamykamy pokrywkami (mogą być Nylonowe) i przechowujemy w lodówce. Można umieścić w pojemniku i zamrozić. W przypadku tej opcji cukier nie jest potrzebny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g