domowe ciasto drożdżowe Francuskie

wygodną i nieskomplikowaną opcją jest przewiewne miękkie ciasto francuskie. Powietrzny. Delikatny. Smaczny. Takie ciasto można wykorzystać do przygotowania bułek, ciast, ptysiów, różnych rodzajów ciast i innych wypieków.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 42 % 27 g
węglowodany 49 % 32 g
391 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ponieważ jakość ciasta zależy od mąki, przygotujemy ten ważny składnik. Pamiętaj, aby go przesiać, możesz nawet kilka razy (możesz bezpośrednio do miski).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zbieramy wszystkie suche składniki w jednej misce. Dobrze je wymieszaj. Wrzuć jajka do tej mieszanki. Wymieszaj trzepaczką lub w kombajnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wlewaj tutaj mleko i zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż i 60 g zmiękczonego masła. Kontynuujemy ugniatanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zwinięciu Koloboka na desce do krojenia owiń go polietylenem. Ciasto wyrośnie za kilka godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozwałkuj Kolobok, nadając warstwie prostokątny kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po owinięciu go w celofanową torbę zapomnij o 5-godzinnym teście-odstaw do lodówki –

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu rozwałkuj ciasto o grubości centymetra.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozbij masło (500 g) wałkiem do ciasta, schładzając je wcześniej. Rozwałkuj go bezpośrednio w polietylenu, nadając mu prostokątny kształt(tylko mniej niż 2 razy niż ciasto).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po rozłożeniu masła na połowie rozwałkowanego ciasta przykrywamy go drugą częścią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przypnij krawędzie wałkiem do ciasta lub palcami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szybko rozwałkuj warstwę, aby miała grubość 1-1, 5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń nadmiar mąki szczotką i po złożeniu ciasta na cztery, wyślij je na 20 minut. do lodówki, nie zapominając o zawinięciu w plastikową torbę. Tak więc-zwijając i składając trzy razy, zrób to kilka razy, nie zapominając o chłodzeniu. Ciasto okaże się świetne!

i więcej porad

weź najlepsze rodzaje mąki i zawsze ją przesiewaj.

pamiętaj, aby trzymać się receptury i technologii gotowania.

nie chcesz dodawać mleka do ciasta, ale wodę? Uważa się, że ciasto okaże się smaczniejsze, bardziej elastyczne. Weź wodę, aby była ciepła.

Najlepsza temperatura w pomieszczeniach i żywności z naczyniami wynosi do 17 stopni.

podczas zwijania odpocznij ciasto, aby warstwy nie pękły później i włóż je do lodówki.

jeśli potrzebujesz dużo ciasta, ale nie będziesz gotować od razu, zamroź resztki.

ilość cukru można zmniejszyć, jeśli użyjesz ciasta do niesłodzonych wypieków (2 łyżki wystarczą na 500 g mąki).

tłuszcz nie powinien być dodawany w postaci stopionej lub zamrożonej-lekko go zmiękcz.

nie zapomnij o komforcie – nie powinieneś się nigdzie spieszyć, ale daj się tylko temu procesowi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy