niewiele gospodyń domowych decyduje się dziś poświęcić czas i wysiłek na gotowanie domowego ciasta francuskiego, ponieważ łatwiej i szybciej kupić gotowe w sklepie, zwłaszcza że jego jakość jest całkiem przyzwoita. Ale jeśli decyzja zostanie podjęta,a wybór stoi za odpowiednim przepisem, strona 1000.menu jest dokładnie tam, gdzie można go znaleźć. Lepsze produkty do gotowania w domu to kolejny plus na korzyść tego podejścia.
najlepiej przygotować ciasto na przyszłość, przechowywać w lodówce, a następnie użyć w razie potrzeby. Dobrą rzeczą jest również to, że pozwala wybrać najlepszy czas na gotowanie, na przykład wieczór przed weekendem.
pięć najszybszych przepisów na ciasto francuskie:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
szybkie ciasto francuskie bez drożdży na maśle | 25 min | 381 | +6 |
francuskie ciasto drożdżowe na bułkę | 45 min | 344 | +31 |
drożdżowe ciasto francuskie | 1 h | 417 | +46 |
ciasto francuskie na wodzie z solą i masłem | 1 h | 266 | +7 |
ciasto francuskie strudla | 1 h 15 min | 265 | +183 |
przepis na szybkie ciasto francuskie jest taki :
- rozpuść sól i cukier w ciepłej wodzie.
- dodaj jajko i ocet, mieszaj, aż się połączą.
- W częściach dodaj przesianą mąkę.
- Zbierz ciasto w grudkę, a następnie podziel je na 4 części.
- podziel masło o temperaturze pokojowej na 4 części.
- rozwałkuj każdą część ciasta na warstwę 0,5 mm.
- nałóż warstwę oleju na każdą warstwę szpatułką.
- nasmaruj wałek do ciasta olejem roślinnym i zwiń na nim warstwę ciasta.
- Wytnij warstwę i wyjmij wałek do ciasta.
- Plast zwiń kopertę i zapakuj w folię spożywczą.
- Przechowywać w zamrażarce.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na ciasto francuskie:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
przydatne wskazówki dotyczące gotowania :
- nie bądź zbyt leniwy, aby przesiać mąkę przed dodaniem do ciasta, lepiej dwa razy
- nie przesadzaj z solą i octem - te produkty powinny być z umiarem
- w klasycznym przepisie masło powinno być zimne
- rozwałkuj ciasto tylko w jednym kierunku - od siebie
- przed gotowaniem rozwałkuj go, składając następnie czterokrotnie w lodówce, co najmniej trzy razy
- nie tnij ciasta francuskiego tępym nożem, tylko ostrym