skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do ugniatania francuskiego ciasta drożdżowego i nadzienia jabłkowego zgodnie z listą.
Krok 2:
Wymieszaj suche drożdże z mąką.
Krok 3:
W pojemniku łączymy składniki ciasta: część mąki zmieszanej z drożdżami w proszku, mleko rozcieńczone wodą 1: 1, jajko, ocet, wódkę, sól, mieszamy.
Krok 4:
Dodaj kawałki masła do masy, ugniatając, dodaj pozostałą mąkę. Musisz ugniatać, aby masło nie miało czasu na całkowite stopienie.
Krok 5:
Ciasto wkładamy do torby i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Po pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie.
Krok 7:
Złóż krawędzie ciasta do środka.
Krok 8:
Następnie składamy ciasto kopertą i chowamy z powrotem do lodówki na 40 minut. Więc powtórz 4 razy. Jest to konieczne do utworzenia dużej liczby warstw ciasta.
Krok 9:
Do nadzienia obieramy jabłka ze skórki i rdzenia, a następnie kroimy je w drobną kostkę.
Krok 10:
Po raz ostatni rozwałkuj kopertę ciasta.
Krok 11:
Złóż warstwę ciasta na rolkę.
Krok 12:
Kroimy bułkę z ciasta na identyczne kawałki, okazuje się, że jest ich 16 sztuk.
Krok 13:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta bez obracania, aby uzyskać więcej warstw.
Krok 14:
Rozwałkuj ciasto cienko, około 3 mm.
Krok 15:
Na rozwałkowanym cieście kładziemy pokrojone jabłka i posypujemy cukrem.
Krok 16:
Złóż warstwę ciasta na pół, łącząc krawędzie.
Krok 17:
Za pomocą spodka mocujemy krawędzie przyszłego zaciągnięcia, odcinając w kółko resztki ciasta z nierównej krawędzi.
Krok 18:
Ptysie z jabłkami można uformować w kształt półkola.
Krok 19:
I możesz tworzyć ptysie w postaci poduszek lub kopert. Aby to zrobić, połącz 4 końce rozwałkowanego ciasta pośrodku nad nadzieniem i uformuj łączące się krawędzie.
Krok 20:
Kładziemy produkty z drożdżowego ciasta francuskiego z jabłkami na blasze do pieczenia, przebijamy każdy puff w kilku miejscach, aby nie pękły podczas pieczenia.
Krok 21:
Umieść blachę do pieczenia z zaciągnięciami w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i piecz przez 20 minut.
Krok 22:
Gorące pieczone ptysie z jabłkami przenosimy z blachy do pieczenia na płaskie naczynie, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g