ciasteczka Mimoza przez maszynę do mięsa
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do przestronnej miski, wlej cukier i wanilinę, zetrzyj masę białą trzepaczką.
2. Wprowadź zmiękczone masło, mieszaj, aż będzie gładkie.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Powinien być gładki, elastyczny i elastyczny.
4. Uformuj kiełbasę z ciasta, przepuść ją przez maszynę do mięsa, ustawiając ruszt z dużymi otworami.
5. Wytnij ciasteczka o długości 8-10 cm, połóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
ochłodź ciasteczka i poczęstuj rodzinę!
niech wszyscy będą zdrowi!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g