Kiedy ktoś pamięta świeżo upieczone bułeczki, najczęściej przychodzi na myśl ciasto drożdżowe. Ale możesz upiec to pyszne z dowolnego innego, ponieważ przepis na ciasto na bułki jest pod ręką. Konieczne jest ugniatanie mąki najwyższej jakości-gwarantuje wysokiej jakości wypieki. Pozostałe zasady i wskazówki będą dotyczyły konkretnych metod gotowania.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
idealną opcją jest ciasto maślane na bułki, które zawiera cukier i masło (nie jest to szczególnie ważne dla warzyw lub masła). Możesz go ugniatać z drożdżami i bez. Jeśli wybrana jest pierwsza opcja, drożdże należy aktywować lub" obudzić " przed użyciem. W każdym razie musisz zagnieść ciasto przez co najmniej 20 minut, aby było delikatniejsze i łatwiejsze w pracy.
jeśli pojawia się pytanie, jak szybko zrobić ciasto na bułki, gdy w ogóle nie ma czasu, świetny sposób gotowania uratuje. Ciepłą wodę, mąkę, ciasto i cukier łączy się z całkowitą masą, dodaje się masło i sól. Ugniataj rękami, aż zniknie lepkość. Pozostaw na 15 minut. Podnoszenie jest półtora do dwóch razy zapewnione. Ta metoda nadaje się do przepisu na ciasto na bułki w piekarniku. Możesz go uzupełnić różnymi wypełniaczami: rodzynkami, suszonymi morelami, kandyzowanymi owocami. Ale lepiej je mieszać przed samym pieczeniem.
pięć najszybszych przepisów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
szybkie ciasto francuskie bez drożdży na maśle | 25 min | 381 | +6 |
ciasto bez cukru | 30 min | 417 | +39 |
ciasto bez drożdży na kefirze | 30 min | 244 | +82 |
Greckie ciasto kataifi | 30 min | 185 | +61 |
szybkie ciasto jogurtowe bez drożdży na bułki | 30 min | 225 | +24 |
Rada:
nie skupiaj się na czasie proofingu ciasta, ale na wielkości jego wzrostu, pierwszy-półtora razy, drugi-dwa razy
temperatura żywności nie powinna przekraczać 38 stopni
na bułkach ciasto nie może być prześwietlone
ciasto, które przykleja się do dłoni, jest "naprawiane" mąką
dowiedz się, jak zrobić ciasto na bułki według przepisów od 1000.menu!