skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do miski, podgrzej, aż będzie ciepłe.
2. Wlej drożdże i trochę cukru (1 łyżeczkę) do ciepłego mleka, wymieszaj, pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.
3. W międzyczasie rozbij jajka do osobnej miski, wlej pozostały cukier, dodaj szczyptę soli, ubij masę widelcem.
3. Teraz połącz masę jajeczną z mlekiem drożdżowym, dodaj zmiękczoną margarynę i olej roślinny, wymieszaj, przesiej mąkę i zagnieść miękkie ciasto.
4. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, przykryte folią spożywczą, na półtorej godziny.
5. Następnie posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej ciasto i zagnieść prawidłowo. Ciasto powinno być bardzo miękkie, nie przyklejać się do rąk. Aby nie dodawać nadmiaru mąki, wystarczy lekko nasmarować dłonie olejem roślinnym. Teraz ciasto jest gotowe, można z niego zrobić ciasta, bułki, ciasta i inne słodycze.
pyszne wypieki dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g

