uważa się, że pierwsza wzmianka o potrawach zawierających przepis na ciasto przaśne pochodzi z czasów starożytnego Egiptu około pięciu tysięcy lat temu. Ciasto to mąka zmieszana z wodą. Zachował się do dziś. Jedyną różnicą jest to, że do nowoczesnej wersji dodaje się sól. Taka masa mączna nadaje się do wielu potrzeb, można ją piec i smażyć, gotować i dusić. Jego bezpretensjonalność jest uzasadniona dodawaniem do potrawy innych produktów, które będą uważane za główne, ponieważ tworzą smak, a ciasto tylko go zacienia.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto przaśne:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
Jak zrobić ciasto przaśne w bardziej zaawansowanym formacie? Wystarczy dodać do niego olej roślinny - wśród innych składników opisanych powyżej. Zapewniona jest bardziej delikatna i giętka struktura. Ciasto jest lepiej rozwałkowane i oślepione, jeśli konieczne jest nakręcenie z niego pierogów.
istnieje jeszcze bardziej swobodny format, pod którym mieści się ciasto przaśne (przepis ze zdjęciem znajduje się w tym katalogu) - maślane. Składa się z: mąki pszennej, jajek, masła, cukru, soli, mleka (woda, kefir, śmietana), sody. Zasadniczo nazywa się to ciastem maślanym, w którym nie ma drożdży. Dlatego jest & bdquo;przaśny & rdquo;.
pięć najszybszych przepisów na ciasto przaśne:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
najprostsze ciasto parzone na cheburek | 5 min | 262 | +74 |
ciasto na Gałuszki do zupy | 5 min | 209 | +75 |
ciasto na ciasto i pizzę luzem na kefirze bez drożdży | 7 min | 137 | +94 |
ciasto płynna baza do pizzy na patelni w 10 minut | 10 min | 335 | +101 |
ciasto z galaretką na majonezie | 10 min | 317 | +12 |
nie wiesz, jak zagnieść przaśne ciasto? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty, doprowadzając je do temperatury pokojowej. Masło, jeśli jest w kompozycji, należy stopić. Wymieszaj wszystko mokre z wilgotnym, a suche z suchym. Zgaś sodę w kefirze,jeśli jest. Jeśli nie, wymieszaj z wodą. Jajka można ubić z cukrem w pianę-zwiększy to szanse, że ciasto będzie bardziej puszyste. Chociaż dotyczy to tylko tego, co jest pieczone. Ugniataj ciasto zawsze w jedną stronę-zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciw. Zbierz go od krawędzi do środka. Jest więc mniej prawdopodobne, że pojawią się grudki mąki.
otwórz nasze przepisy ze zdjęciami krok po kroku, przeczytaj, jak zrobić przaśne ciasto w domu szybko, prosto i niedrogo.