wypieki drożdżowe różnią się różnorodnością, jak żadna inna: słone, słodkie, kwaśne, pikantne, słodko-kwaśne; danie główne, przekąska, pyszna herbata, przekąska do pracy; ciasto, ciasto, pizza, kulebyak, rozpinaj, bułka, pączek, pączek, sernik, biały, ciasto, ciasto, ciasto. Może być przygotowany na różnych rodzajach ciasta drożdżowego:
- maślany
- chude
- przaśny
- Puff
- kwaśny
jego podstawą mogą być suche lub świeże drożdże, a także zakwas przygotowany w domu. Nadzienia są różnorodne: warzywa, owoce, jagody, zboża, mięso, ryby, zioła, jajka, ser, dżemy, dżemy, czekolada itp.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na wypieki drożdżowe:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
najprostsze wypieki drożdżowe są przygotowywane na przaśnym cieście, które składa się z mąki, soli, wody i drożdży. Aby być bezpiecznym na wszelki wypadek, możesz dodać olej roślinny i cukier, ale w małych ilościach. Gotowanie ciasta lub nie - do wyboru każdego. Najważniejsze jest, aby drożdże były świeże. Nie zawsze zakupione drożdże są pożądanej jakości, dlatego przed pieczeniem warto je sprawdzić.
Jak sprawdzić jakość zakupionych suchych drożdży:
- 2 łyżki. ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką. drożdże i 1 łyżeczka. cukier.
- przykryj serwetką i umieść w ciepłym miejscu.
- jeśli po 30 minutach masa ma piankową czapkę, drożdże są żywe, można ich użyć.
nie bądź leniwy, aby sprawdzić ten produkt w ten sposób, zwłaszcza jeśli zaczynasz złożone wypieki drożdżowe z wielu składników. Lepiej kilka razy pobiec do sklepu po dobre drożdże, niż płakać nad nieprzygotowanym ciastem.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na wypieki drożdżowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Bielaki z suchymi drożdżami na wodzie | 1 h | 617 | +129 |
puszyste okrągłe pączki drożdżowe z nadzieniem | 3 h 40 min | 544 | +1 |
pączki Amerykańskie drożdżowe na mleku | 1 h 30 min | 534 | +40 |
Klasyczne pączki kefirowe | 2 h 40 min | 533 | +59 |
pączki ze skondensowanym mlekiem w środku | 1 h 30 min | 503 | +28 |
wypieki drożdżowe są przygotowywane w piekarniku, powolnej kuchence, wypiekaczu do chleba. Na patelni pod pokrywką można również, zwłaszcza ciasta, ciasta, pączki, pączki.
istnieje opinia, że podczas gotowania takich wypieków w kuchni lepiej nie krzyczeć, nie wydawać głośnych dźwięków i utrzymywać dobry nastrój. Nie potwierdzono naukowo, ale możesz się trzymać - na wszelki wypadek.