skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Vollkornfladen mit Flocken und Leinsamen
na początek parujemy płatki i 30 gr. siemię lniane w 350 ml. przegotowanej wody. Nasiona można posiekać, kto lubi, zostawiłem je w całości, ale resztę odkładamy na bok, będziemy ich potrzebować później.
wszystko dobrze wymieszaj, odłóż na bok i pozwól mu się zaparzyć i ostygnąć. Masa powinna być ciepła, zajmie to 20-30 minut.
do ciasta wymieszaj mąkę, sól, kolendrę i drożdże.
dodaj syrop, płatki na parze wraz z płynem i zagniataj ciasto.
dodaj gotowe ciasto mąką i wyślij w ciepłe miejsce, aby pasowało. Zajmie to 40-60 minut.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem.
posyp ciasto mąką, rozłóż na powierzchni roboczej, lekko ugniataj i uformuj batonik.
podziel nasz Baton na tyle części, ile chcesz. Podzieliłem na 2 części.
każdą część należy ponownie zwinąć w batonik, a następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta uformować małe ciasta.
przygotowane w ten sposób wszystkie ciasta układamy na protvenie i wysyłamy do ciepłego miejsca w celu sprawdzenia. Zajmie to około 20 minut.
po proofingu ostrym nożem lekko nacinamy tortille na środku.
dodaj szczyptę soli i odrobinę wody do białka, lekko ubij widelcem i posmaruj przygotowane ciasta.
następnie posyp jedną część ciasta płatkami (miałem płatki owsiane), a drugą część odłożonymi nasionami lnu.
pieczemy nasze ciasta w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-35 minut.
gotowe ciasta schładzamy na ruszcie i można je jeść.
smacznego !!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g