tortille z płatkami i siemieniem lnianym

dietetyczna i smaczna alternatywa dla chleba. Bardzo podobały nam się tortille. Mam więcej masła, a mój mąż robił wszelkiego rodzaju kanapki. Jedno małe, ale potrzebowałem trochę więcej mąki niż w przepisie.
TatyanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 79 % 37 g
200 kcal
IG: 0 / 30 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

Vollkornfladen mit Flocken und Leinsamen

na początek parujemy płatki i 30 gr. siemię lniane w 350 ml. przegotowanej wody. Nasiona można posiekać, kto lubi, zostawiłem je w całości, ale resztę odkładamy na bok, będziemy ich potrzebować później.
wszystko dobrze wymieszaj, odłóż na bok i pozwól mu się zaparzyć i ostygnąć. Masa powinna być ciepła, zajmie to 20-30 minut.
do ciasta wymieszaj mąkę, sól, kolendrę i drożdże.
dodaj syrop, płatki na parze wraz z płynem i zagniataj ciasto.
dodaj gotowe ciasto mąką i wyślij w ciepłe miejsce, aby pasowało. Zajmie to 40-60 minut.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem.
posyp ciasto mąką, rozłóż na powierzchni roboczej, lekko ugniataj i uformuj batonik.
podziel nasz Baton na tyle części, ile chcesz. Podzieliłem na 2 części.
każdą część należy ponownie zwinąć w batonik, a następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta uformować małe ciasta.
przygotowane w ten sposób wszystkie ciasta układamy na protvenie i wysyłamy do ciepłego miejsca w celu sprawdzenia. Zajmie to około 20 minut.
po proofingu ostrym nożem lekko nacinamy tortille na środku.
dodaj szczyptę soli i odrobinę wody do białka, lekko ubij widelcem i posmaruj przygotowane ciasta.
następnie posyp jedną część ciasta płatkami (miałem płatki owsiane), a drugą część odłożonymi nasionami lnu.
pieczemy nasze ciasta w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-35 minut.
gotowe ciasta schładzamy na ruszcie i można je jeść.
smacznego !!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy