do domowego majonezu zamiast oliwy z oliwek można dodać dowolny olej roślinny: słonecznikowy, kukurydziany.
Jak powstał majonez na świecie? Dziś historia narodzin majonezu nie jest znana nikomu. O majonezie z całą twardością można powiedzieć, że po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji. Jedna z historii mówi, że kiedy miasto Mahon, wówczas okupowane przez Francuzów pod wodzą Richelieu, było oblegane przez Anglików, kucharze musieli używać tylko jajek i oliwy z oliwek. Nieskończony
omlety
a jajka sadzone były dla obrońców zamku, więc książę Richelieu nakazał kucharzom wymyślić coś nowego. Kucharze wzięli tak i wymyślili majonez. Kucharz po prostu ubił surowe jajka razem z oliwą z oliwek, doprawił wszystko przyprawami i podał panom jako
SOS
. Nazwa majonezu pochodzi od hiszpańskiego miasta Mahon.
Jak zrobić majonez w domu?
zrób majonez w domu
bardzo łatwe. Aby to zrobić, wystarczy mieć w domu mikser lub blender. Do przygotowanie majonezu preferowany jest blender, ponieważ jego prędkość ubijania jest wyższa. Aby
domowy majonez
okazało się bujne i przewiewne,
olej roślinny
wlewa się do blendera cienkim strumieniem i bije z bardzo dużą prędkością. Stopniowo do oleju dodawane są żółtka i pozostałe składniki. Ubity olej roślinny staje się biało-żółty, podobnie jak prawdziwy zakupiony majonez.
podczas przygotowywania domowego majonezu można dodać dodatkowe produkty, takie jak,
czosnek
,
miód
,
gałka muszkatołowa
, zmielony czarny lub czerwony pieprz. Po przygotowaniu majonezu w domu można go używać w taki sam sposób, jak zwykły majonez – można go napełnić
sałatki
, Dodaj do
zupy
i barszcz. W przepisach na stronie możesz dowiedzieć się, jak zrobić domowy majonez.
482 kcal
15 minutes
Tradycyjny przepis na sos majonezowy Tatar! Klasyczny przepis na sos tatarski na
198 kcal
15 minutes
Klasyczny, najlepszy, oryginalny! Sos czosnkowy do shawarmy w domu nie każdemu
116 kcal
15 minutes
Ekspresowe danie na każdą okazję. Goście będą zachwyceni!
99 kcal
15 minutes
Prosta, ale bardzo smaczna i zdrowa sałatka z marchwi! Ta najprostsza sałatka z
101 kcal
15 minutes
Pyszna prosta sałatka z jarmużu witaminowego. To prosta sałatka z minimum
316 kcal
20 minutes
Świetna opcja na świąteczną, satysfakcjonującą przekąskę. Wszyscy to lubią!
198 kcal
20 minutes
Szybko, pięknie, prosto, niedrogo, codziennie świętuj! Sałatka z Morza
148 kcal
25 minutes
Szybki i satysfakcjonujący, w pośpiechu, najsmaczniejszy! Sałatka z tuńczykiem w
130 kcal
30 minutes
Pyszna sałatka z paluszkami krabowymi na każdą okazję! Pyszna, delikatna, świeża
158 kcal
15 minutes
W pośpiechu, bardzo proste, bardzo łatwe, bardzo smaczne! Sos krewetkowy w domu
173 kcal
20 minutes
Lekki, szybki, prosty, ze zwykłych produktów! Sałatka z zielonym groszkiem,
185 kcal
10 minutes
Prosty i pyszny sos do klasycznej shavermy! Klasyczny sos shaverma nadaje się
464 kcal
10 minutes
Pikantny japoński sos z niedrogich produktów! Do sushi i bułek, pieczonych lub
320 kcal
10 minutes
Pikantna, obfita sałatka na męskie spotkania. Ta sałatka z pewnością przypadnie
91 kcal
20 minutes
Ta sałatka jest jednym z najczęstszych gości na naszych stołach. Jest mało
122 kcal
10 minutes
Prosta, szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka! Taką sałatkę można przygotować
222 kcal
40 minutes
Obfite i smaczne, jasne i szybkie, na każdy dzień! Oprócz dań głównych kanapki z
149 kcal
10 minutes
Prosta, ale bardzo soczysta, pyszna sałatka z wędzoną kiełbasą. Sałatka ze
263 kcal
10 minutes
Szybka przekąska pita z marchewką w stylu koreańskim. Przekąski pita w formie
172 kcal
15 minutes
Szybki, prosty, ze zwykłych potraw, bardzo smaczny! Sałatka z szynką,
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Klasyczne przepisy kulinarne
- Przekąski
- Sosy
- Półprodukty
- Warzywa
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Tarhun
- Musztarda
- Z papryką
- Sól
- Majonez
- Z sok
- Kuchnia francuska
- Sosy Klasyczne
- Przekąski zimne
- Bez obróbki cieplnej
- Sos musztardowy
- Biały SOS
- Sos
- Z ogórków
- Z cebula
- Bez jajek
- Wegetarianizm
- Przepisy bezmleczne