do domowego majonezu zamiast oliwy z oliwek można dodać dowolny olej roślinny: słonecznikowy, kukurydziany.
Jak powstał majonez na świecie? Dziś historia narodzin majonezu nie jest znana nikomu. O majonezie z całą twardością można powiedzieć, że po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji. Jedna z historii mówi, że kiedy miasto Mahon, wówczas okupowane przez Francuzów pod wodzą Richelieu, było oblegane przez Anglików, kucharze musieli używać tylko jajek i oliwy z oliwek. Nieskończony
omlety a jajka sadzone były dla obrońców zamku, więc książę Richelieu nakazał kucharzom wymyślić coś nowego. Kucharze wzięli tak i wymyślili majonez. Kucharz po prostu ubił surowe jajka razem z oliwą z oliwek, doprawił wszystko przyprawami i podał panom jako
SOS . Nazwa majonezu pochodzi od hiszpańskiego miasta Mahon.
Jak zrobić majonez w domu?
zrób majonez w domu bardzo łatwe. Aby to zrobić, wystarczy mieć w domu mikser lub blender. Do przygotowanie majonezu preferowany jest blender, ponieważ jego prędkość ubijania jest wyższa. Aby
domowy majonez okazało się bujne i przewiewne,
olej roślinny wlewa się do blendera cienkim strumieniem i bije z bardzo dużą prędkością. Stopniowo do oleju dodawane są żółtka i pozostałe składniki. Ubity olej roślinny staje się biało-żółty, podobnie jak prawdziwy zakupiony majonez.
podczas przygotowywania domowego majonezu można dodać dodatkowe produkty, takie jak,
czosnek ,
miód ,
gałka muszkatołowa , zmielony czarny lub czerwony pieprz. Po przygotowaniu majonezu w domu można go używać w taki sam sposób, jak zwykły majonez – można go napełnić
sałatki, Dodaj do
zupy i barszcz. W przepisach na stronie możesz dowiedzieć się, jak zrobić domowy majonez.
244 kcal
30 minutes
Ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze-porowate i miękkie. Ciasto galaretkowe
175 kcal
40 minutes
Połączenie kurczaka i sera sprawia, że sałatka jest niezwykle delikatna! Jedna z
259 kcal
1 hour
Łatwy przepis na stworzenie arcydzieła mięsnego na obfity obiad! smak i szybkość
237 kcal
10 minutes
Marynata, która zmieni Twoje danie w arcydzieło. Aby uzyskać pożądany efekt w
261 kcal
1 hour
Danie dwa w jednym: soczyste mięso+chrupiące ziemniaki.Polizasz palce! Smacznie.
94 kcal
2 hours
Prawdziwe jedzenie na całą zimę! Wymagane do gotowania!
355 kcal
10 minutes
Proste, szybkie, smaczne i bardzo oszczędne. Nastya Michajlina autor przepisu
232 kcal
10 minutes
Ze zwykłych potraw, łatwe i szybkie w przygotowaniu! Proste ciasto majonezowe
229 kcal
45 minutes
Wspaniała opcja przekąski dla szczególnie pracowitych gospodyń domowych! Bułki
158 kcal
40 minutes
Sałatka z tuńczyka w puszce nie pozostawi cię obojętnym! Ksenia autor przepisu
128 kcal
1 hour
Z całego serca: zachwyć swoich bliskich prostą sałatką! szybko i smacznie, z
258 kcal
40 minutes
Uniwersalna sałatka nadaje się na każdy dzień, lekka i bardzo smaczna!
189 kcal
40 minutes
Świeża i soczysta sałatka Kleopatra dla prawdziwych smakoszy! Valentinka autor
233 kcal
35 minutes
Pyszne jak mama, niezwykłe jak w restauracji! Wspaniały przepis na przygotowanie
189 kcal
1 hour30 minutes
Zjedz pyszną przekąskę z tą wspaniałą sałatką! Sałatka z krakersami jest
198 kcal
1 hour
Piękna i pyszna sałatka węża na cześć Nowego Roku węża! ładnie i smacznie
119 kcal
40 minutes
Wiosenna lekka i delikatna sałatka doda świeżości twojemu stołowi! Świeży.
138 kcal
35 minutes
Oryginalny, apetyczny i prosty! Zaskocz wyjątkowych gości!
475 kcal
5 minutes
Pyszny japoński ostry sos do bułek i sushi! Jest to klasyczny japoński SOS
165 kcal
50 minutes
Jasne i aromatyczne danie na rodzinny obiad! Aby szybko i gustownie usmażyć
Powiązane i dodatkowe kategorie: