jeszcze nie ukończona data ważności na opakowaniu z zakupionymi drożdżami niestety nie jest gwarancją, że masz przed sobą produkt wysokiej jakości. Chodzi o żywą kulturę, która, jak wszystkie żywe istoty, ma swoje wyobrażenia o długowieczności. A zanim przygotujesz ciasto drożdżowe, musisz aktywować drożdże lub, innymi słowy, obudzić je z hibernacji. Lepiej to zrobić w każdym przypadku, niezależnie od tego, czy przepis na ciasto drożdżowe mówi o cieście, czy nie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto drożdżowe:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
Jak sprawdzić przydatność drożdży?
łyżeczkę suchych drożdży (możesz wziąć świeże, bez różnicy) zalać łyżką ciepłej wody i lekko posypać cukrem. Pozostaw w cieple przez 20 minut. Jeśli w tym czasie na mieszance nie pojawiła się bańka - drożdże można bezpiecznie wyrzucić.
Jak aktywować drożdże?
ciasto drożdżowe rośnie znacznie szybciej i lepiej, jeśli drożdże są aktywowane. Przygotowanie ciasta jest właśnie tą aktywacją. Czy na jego powierzchni utworzyła się Piankowa Czapka? Więc możesz gotować dalej. W przypadku ciasta skład jest taki sam, jak w przypadku testu przydatności: ciepła woda i trochę cukru.
lepiej jest również wcześniej zdecydować o wyborze ciepłego miejsca w domu, w którym można zostawić odpowiednie ciasto drożdżowe. Wybierz przepis ze zdjęciem z katalogu 1000.menu. Wiele gospodyń domowych wkłada miskę ciasta do piekarnika w niskiej temperaturze. Powolna kuchenka w trybie podgrzewania i maszyna do chleba, w której arsenale zawsze znajduje się notatka, jak zrobić ciasto drożdżowe, doskonale sobie z tym radzi.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na ciasto drożdżowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na baursaki | 2 h | 429 | +11 |
drożdżowe ciasto francuskie | 1 h | 417 | +46 |
domowe ciasto drożdżowe Francuskie | 10 h | 392 | +64 |
ciasto drożdżowe Francuskie z serem | 8 h | 381 | +62 |
francuskie ciasto drożdżowe | 45 min | 360 | +26 |
porady i wskazówki :
- ciasto drożdżowe nie lubi ostrych i głośnych dźwięków - zachowaj dobry nastrój i nie hałasuj podczas gotowania
- im dłużej ugniatasz ciasto, tym lepiej jest natlenione, tym bardziej puszyste jest ciasto
- aby ciasto nie przyklejało się do rąk, posmaruj je olejem roślinnym