zanim przygotujesz domowe ciasto, zdecyduj, co jest potrzebne: wszystkie różnią się technologią i czasem gotowania, składem produktów i rodzajem potraw, do których są przeznaczone. Na przykład do smażonych ciast odpowiednie jest zwykłe ciasto bez drożdży (chociaż są one również przygotowywane z nimi), do bułek - maślane, do ciast - dowolne z wymienionych, w tym przaśne, jeśli jest to pikantne ciasto.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na ciasto:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
pierwszą zasadą dobrze przygotowanego ciasta w domu jest wybór odpowiedniej mąki. W przypadku potraw wymagających puszystości, lekkości i lekkości potrzebna jest mąka najwyższej jakości. Dla tych, które są prostsze, odpowiednia jest pierwsza lub druga klasa. Częściej mąka pszenna jest używana do pieczenia, ale ostatnio gospodynie domowe lubią ją łączyć z innymi rodzajami lub całkowicie zastępować żytem, kukurydzą, owsem - ze względu na niższą zawartość kalorii i wyższą strawność.
sekrety i sztuczki robienia ciasta
zdecydowałeś się na rodzaj ciasta i mąki? Jak zrobić ciasto w domu? Nabierz zasady, aby zawsze przesiać mąkę dwa razy, nawet jeśli robisz coś prostego, takiego jak tortille tacos lub arkusze lasagne. Jest to niezbędny nawyk dla dobrej gospodyni domowej i druga główna zasada. Pamiętaj o trzecim: wszystkie suche składniki miesza się ze sobą, a następnie dodaje się do nich wszystkie mieszane mokre. Może się to zdarzyć i odwrotnie, wszystko zależy od tego, czego wymaga konkretny przepis na ciasto w domu. Mieszanie odbywa się w małych porcjach, stopniowo. Dzięki takiemu podejściu ciasto jest równomiernie nasycone, nie ma grudek.
pięć najszybszych domowych przepisów na ciasto:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na Gałuszki do zupy | 5 min | 209 | +75 |
najprostsze ciasto parzone na cheburek | 5 min | 262 | +74 |
luzem ciasto na ciasto i pizzę na kefirze bez drożdży | 7 min | 137 | +94 |
proste ciasto do pizzy w mikserze do ciasta | 10 min | 274 | +48 |
proste ciasto do pizzy na kwaśnej śmietanie | 10 min | 227 | +253 |
czwarta zasada, jak zrobić ciasto w domu: zawsze ugniataj ciasto zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zbierając je od krawędzi do środka. To znacznie uprości proces gotowania. W razie potrzeby posyp mąką wałek do ciasta, to samo ze stołem lub deską. Jeśli ugniatasz rękami, posmaruj je olejem roślinnym-ciasto nie będzie się kleić. Drożdże, soda i proszek do pieczenia nadają ciastu lekkość. Sodę można zgasić w dowolnym kwaśnym płynie: occie, soku z cytryny, kefirze - to uratuje Twoje wypieki przed nieprzyjemnym posmakiem sody.