Chcesz wiedzieć, jak zrobić najprostsze ciasto? Wymaga tylko dwóch składników: wody i mąki. Taka najprostsza podstawa nadaje się do przygotowywania bardziej złożonych potraw złożonych i pieczenia. Ale zawsze wymaga nadzienia, chyba że chodzi o chleb lub przaśne tortille. Jest to najprostsze ciasto, którego przepis można uzupełnić innymi produktami do woli, aby przekształcić je w drożdże, kruche, kruche lub biszkoptowe. Temperatura wody często nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, że jest czysta, lepiej butelkowana.
pięć najczęściej używanych składników w prostych przepisach na ciasto:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
Z prostego ciasta z reguły przygotowywane są dania, w których najważniejsze jest nadzienie, a ciasto powinno być niewidoczne: pizza, pierogi, pierogi, manti. Ale to nie znaczy, że jest bez smaku. Przepis na proste ciasto na, powiedzmy, ciasta będzie bardziej udany, jeśli w kompozycji oprócz wody i mąki pojawią się inne produkty: jajka, śmietana, olej roślinny, drożdże.
podstawą przedmiotu opisanego powyżej mogą być:
- kefir
- mleko
- śmietana
w różnych proporcjach i z różnymi dodatkami. składniki w postaci jajek i tłuszczów.
olej roślinny jest szczególnie dobry do dodania, jeśli ciasto musi być ugniatane rękami przez długi czas-usuwa nadmiar lepkości. Lepiej nie nadużywać mąki, aby nie zamienić ciasta w ciasną gumę.
pięć najszybszych przepisów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
najprostsze ciasto parzone na cheburek | 5 min | 262 | +74 |
proste ciasto do pizzy na kwaśnej śmietanie | 10 min | 227 | +253 |
proste ciasto do pizzy w mikserze do ciasta | 10 min | 274 | +48 |
proste ciasto na majonezie do pizzy, ciast, naleśników | 10 min | 232 | +94 |
ciasto na pierogi proste i szybkie | 10 min | 230 | +91 |
porady i wskazówki :
- proste ciasto bez drożdży przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu nie dłużej niż tydzień
- w zamrażarce-nie dłużej niż miesiąc
- ciasto nie może być dwukrotnie zamrożone