do tej pory sposób grillowania mięsa jest najzdrowszy i najzdrowszy, ponieważ nie wymaga oleju ani żadnego innego tłuszczu. Ruszt grillowy tworzy na jego powierzchni smażoną skórkę, która zatrzymuje soki w środku, a mięso jest w ten sposób najbardziej soczyste. Nadmiar tłuszczu spływa do rowków między wybrzuszeniami kraty, dzięki czemu gotowe danie jest umiarkowanie chude i dietetyczne. Jednocześnie prawie nie ma znaczenia, który grill jest używany: nad ogniskiem, grillem, elektrycznym, Aero lub specjalną patelnią.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach mięso z grilla:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
kurczak | 238 | 18.2 | 18.4 | 0 |
musztarda | 417 | 5 | 40 | 10 |
wieprzowina | 259 | 16 | 21.6 | 0 |
mięso może być absolutnie dowolne: filet, z kością, wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną, kurczakiem, indykiem, królikiem, dowolną dziczyzną, dowolnymi produktami mięsnymi i podrobami, takimi jak język, wątroba, serce. Kolejną zaletą tej metody przetwarzania mięsa jest to, że od kucharza nie są wymagane żadne specjalne umiejętności. Oznacza to, że obowiązuje tutaj zasada & bdquo;bierz i smaż & rdquo;. Możesz solić i przyprawiać przyprawami podczas gotowania według własnych upodobań. I obserwuj również stopień wysmażenia mięsa - albo podawaj je dobrze wysmażone, albo z krwią.
aby po raz pierwszy zapoznać się z przepisami na grillowane mięso, wskazane jest wybranie polędwicy wieprzowej bez żył i warstw tłuszczu. Wysokość odciętego kawałka wynosi około półtora do dwóch centymetrów. Długość-szerokość może być taka, że na przykład na patelni zmieści się 2-4 sztuki-w zależności od wielkości naczyń. Oznacza to, że kawałek powinien być na jedną porcję. Dlaczego wieprzowina? Faktem jest, że delikatne mięso wieprzowe gotuje się szybko i trudno je zepsuć. Trudniejsze niż na przykład wołowina.
jeśli chodzi o mięso wołowe, do grillowania nadaje się zad, kość, kajdany, polędwica, udo, a także serce i wątroba. W przypadku potraw z jagnięciny lepiej jest wziąć mięso z pleców, szyi, żeber.
pięć najszybszych przepisów na grillowane mięso:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
kanapka z boczkiem i serem z grilla | 10 min | 264 | +64 |
stek wołowy z rozmarynem na patelni grillowej | 15 min | 205 | +33 |
grillowana pierś z kurczaka w kremowym sosie | 15 min | 292 | +77 |
grillowane burgery | 20 min | 195 | +53 |
Grillowany Indyk marynowany | 20 min | 104 | +28 |
warto pamiętać, że mięso, które wcześniej było mocno zamrożone, nie zawsze będzie smaczne. Zwykle pozostaje suchy (i można go pozostawić do gotowania lub duszenia). Dlatego do grillowania lepiej jest wziąć świeższe.