tajski Grillowany kurczak w miodzie

Kuchnia tajska jest cenna ze względu na marynaty. Wypróbuj nowy smak dla siebie!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 46 % 18 g
węglowodany 10 % 4 g
240 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 15 min

aby grillować kurczaka po tajsku, przygotowuję marynatę w ten sposób: obieram czosnek, siekam go. Następnie posiekaj łodygi kolendry, wymieszaj z ostrą papryką lub sosem, zmielonymi nasionami kolendry, sosem sojowym. Umyj kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie kładę kurczaka na desce z piersią, aby wyciąć kość grzbietową. Możesz użyć specjalnych nożyczek kuchennych lub zwykłego ostrego noża. Odwracam tusze z kurczaka kośćmi w dół i naciskam mięso rękami, aby tusza z kurczaka stała się płaska i jednolita grubość, ponieważ pomoże to mięsu znacznie lepiej marynować i oczywiście równomiernie piec. Następnie lekko odłącz skórę od piersi kurczaka i nóg i posmaruj mięso gotową marynatą. Następnie włóż kurczaka i resztę marynaty do małej torby i wstaw do lodówki na 5-8 godzin. Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy marynowanego kurczaka z lodówki, aby mięso trochę się rozgrzało. Następnie pieczemy naszego kurczaka na grillu na małym ogniu przez około 35-45 minut (zawsze z zamkniętą pokrywką). Podczas przygotowywania tego przepisu kulinarnego musisz kilkakrotnie obrócić tuszę, aż będzie całkowicie ugotowana. Podawaj to tajskie jedzenie z ryżem lub z dodatkiem warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy