skład / składniki
metoda gotowania
Aby przygotować ten niezwykły przepis kulinarny, kroimy w cienkie paski wcześniej przygotowaną i oczyszczoną kałamarnicę z wnętrzności i skórki. Do sosu używamy mąki, chili w proszku i soli morskiej. Wszystkie te składniki są mieszane. Następnie pokrój chili wzdłuż na cztery części i usmaż je w głębokim tłuszczu. Filet z kałamarnicy zwija się w mieszaninie pieprzu i soli. Następnie rozprowadzamy panierowane kalmary na sicie i usuwamy nadmiar mąki, aby się nie sklejały. Wlej słonecznik lub oliwę z oliwek na patelnię i podgrzej ją, przykrywając pokrywką. Następnie rozprowadzamy nasze kalmary w gorącym oleju i smażymy je na złoty kolor przez kilka minut. Otrzymujemy pyszne filety z kalmarów w cieście, z ziele angielskie chili i solą morską. Chociaż ten przepis pochodzi z kuchni chińskiej, może go przygotować każda gospodyni domowa. Gotowe kalmary układamy na talerzach i dekorujemy nasze jedzenie pietruszką lub koperkiem, świeżymi cytrynami lub prażonymi papryczkami chili.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g