pod wieloma względami margarynę można uznać za kompletny zamiennik masła. Na przykład przepisy kulinarne, w których musisz dodać
masło
, mogą bezpiecznie używać margaryny. Zwłaszcza kremowa margaryna sprzedawana w papierowym opakowaniu.
margaryna jest również używana do robienia kanapek. Istnieje tzw
margaryna kanapkowa
, który łatwo rozprowadza się na chlebie. W przeciwieństwie do masła margaryna kanapkowa ma mniej kalorii i wcale nie zawiera białka zwierzęcego ani tłuszczu. Ponadto margaryna kanapkowa nie kruszy się po rozprowadzeniu.
Kiedy w 1813 roku Michel Chevreul odkrył tak zwany kwas margarynowy i pojawiła się margaryna. Jednak wtedy nie stał się jeszcze produktem spożywczym. Stało się to znacznie później, w latach sześćdziesiątych XIX wieku. Napoleon trzeci, cesarz Francji, ogłosił, że przyznaje nagrodę kucharzowi, który wynalazł godny zamiennik masła. Pragnienie cesarza wynikało przede wszystkim z tego, że armia francuska i biedne warstwy ludności kraju potrzebowały tanich produktów spożywczych. A masło było wtedy dla wielu nie na to stać.
do nowoczesnej margaryny często oprócz tłuszczów roślinnych można również dodawać tłuszcze zwierzęce. Na przykład mleko w proszku lub serwatka mleczna. Jednak w tym przypadku w składzie margaryny na opakowaniu będzie to koniecznie wskazane.
314 kcal
40 minutes
Prosty i szybki przepis na przaśne ciasto z kurczaka! Kurnik to pyszne ciasto z
168 kcal
2 hours
Sklandraushi-łotewskie ciasto z ziemniakami i marchewką. Sklandraushi jest
377 kcal
1 hour
Słodycze będą zachwycone! Niezwykle smaczne i bardzo proste!
409 kcal
1 hour
Chrupiące, kruche, ulubione od dzieciństwa - ciasteczka owsiane! Są takie
249 kcal
1 hour45 minutes
Słodycze pokochają! Prosty przepis na bardzo smaczne ciasto!
319 kcal
1 hour30 minutes
Rozpływające się w ustach ciasto o magicznym smaku jabłka! Kruche ciasto na
353 kcal
3 hours
Ciasto o niesamowitym smaku, z którym będziesz musiał majstrować! Ciasto Spartak
285 kcal
35 minutes
Prawdziwe gofry z pyszną nakładką z różnych rodzajów czekolady! Domowe gofry to
148 kcal
2 hours
Bogactwo nadzienia i smaku będzie miłym odkryciem! Maria Kruus autor przepisu
247 kcal
2 hours
Pyszne ciasta z mięsem mielonym i ziemniakami, jedzenie! Echpoczmak to słynne
263 kcal
2 hours
Mąż chce ciasta, a nawet na drożdżach? Świetny wybór, zaczynaj!
383 kcal
13 hours
Zwięzłe wykonanie ulubionego przysmaku! Niesamowicie pyszne!
274 kcal
1 hour
Delikatne, warstwowe bajgle nadziewane świeżymi wiśniami. Ciasto jest szybkie w
445 kcal
3 hours20 minutes
Ciasto o Smaku skondensowanego mleka i przyjemnych nutach miodu. Co może być
273 kcal
1 hour10 minutes
Cudowne ciasta dla najbardziej ukochanych! Proste, szybkie i szalenie apetyczne!
358 kcal
1 hour40 minutes
Kruche, kruche, domowe wypieki-ciasto & quot; okruchy & quot;. Smak dzieciństwa.
375 kcal
50 minutes
Cienkie, kruche-zawsze, gdy chcesz się chrupnąć. Kolejny przepis z ZSRR, kiedy
396 kcal
4 hours45 minutes
Sam ugotuj te same podpłomyki, które były w dzieciństwie! Klasyczne podpłomyki
410 kcal
2 hours30 minutes
To bardzo smaczne ciasto z warstwami bezy. Warto spróbować!
414 kcal
40 minutes
Kruche orzechy kryją w sobie słodko-słodki sekret-mleko skondensowane! Czasami