pod wieloma względami margarynę można uznać za kompletny zamiennik masła. Na przykład przepisy kulinarne, w których musisz dodać
masło
, mogą bezpiecznie używać margaryny. Zwłaszcza kremowa margaryna sprzedawana w papierowym opakowaniu.
margaryna jest również używana do robienia kanapek. Istnieje tzw
margaryna kanapkowa
, który łatwo rozprowadza się na chlebie. W przeciwieństwie do masła margaryna kanapkowa ma mniej kalorii i wcale nie zawiera białka zwierzęcego ani tłuszczu. Ponadto margaryna kanapkowa nie kruszy się po rozprowadzeniu.
Kiedy w 1813 roku Michel Chevreul odkrył tak zwany kwas margarynowy i pojawiła się margaryna. Jednak wtedy nie stał się jeszcze produktem spożywczym. Stało się to znacznie później, w latach sześćdziesiątych XIX wieku. Napoleon trzeci, cesarz Francji, ogłosił, że przyznaje nagrodę kucharzowi, który wynalazł godny zamiennik masła. Pragnienie cesarza wynikało przede wszystkim z tego, że armia francuska i biedne warstwy ludności kraju potrzebowały tanich produktów spożywczych. A masło było wtedy dla wielu nie na to stać.
do nowoczesnej margaryny często oprócz tłuszczów roślinnych można również dodawać tłuszcze zwierzęce. Na przykład mleko w proszku lub serwatka mleczna. Jednak w tym przypadku w składzie margaryny na opakowaniu będzie to koniecznie wskazane.
382 kcal
1 hour
Przysmak o smaku dzieciństwa, uwielbiany przez wielu! Rurki waflowe z gotowanym
217 kcal
4 hours50 minutes
Cudownie pyszny przysmak z rumu uzupełni twoją kawę! Rumowa Baba w cukrowej
305 kcal
1 hour45 minutes
Łatwy w przygotowaniu i niezmiennie pyszny! Najlepszy wybór!
259 kcal
3 hours
Pyszny deser o pikantnym smaku i jagodowym smaku! Szarlotka z dzikimi jagodami
324 kcal
12 hours25 minutes
Przygotuj ciasto czekoladowe na herbatę! Doskonały smak!
2 kcal
3 hours
MIODOWA turecka słodycz jest kochana na całym świecie! Baklava to starożytna
159 kcal
1 hour45 minutes
Gasi głód i pragnienie w mgnieniu oka! A gotowanie nie jest takie trudne!
210 kcal
1 hour15 minutes
Mięso jagnięce jest zdrowe i smaczne! Zupa okaże się piątką!
410 kcal
30 minutes
Proste ciasteczka, których nie trzeba piec. To nostalgia z dzieciństwa wielu.
420 kcal
1 hour
Najsmaczniejsze słodkie orzechy z dzieciństwa. Orzechy ze skondensowanym mlekiem
376 kcal
1 hour35 minutes
Te chrupiące wypieki na herbatę to tylko przejadanie się! Uzbeckie ciasta na
407 kcal
30 minutes
Ulubiona chrupiąca uczta od dzieciństwa! Miłośnikom gofrów dedykowana :) Mam aż
399 kcal
1 hour20 minutes
Pyszne orzechy ze skondensowanym mlekiem o smaku dzieciństwa! Obecnie istnieje
325 kcal
1 hour40 minutes
Smażona uczta ze słonecznego Uzbekistanu! Tortille z cebulą na patelni to
164 kcal
3 hours
Słodkie i niskokaloryczne ciasto o wesołym kolorze. Kruche ciasto kruche i
457 kcal
45 minutes
Słodycze z Hawajów uwielbiają te pączki! Pączki wiedzą, jak zrobić wszystko.
247 kcal
2 hours30 minutes
Pyszne placki z jajkiem i cebulą spodoba się całej rodzinie! Jaki Rosjanin nie
182 kcal
10 minutes
Prosty przepis na najbardziej ukochane! Szybko, oryginalnie i w domu!
170 kcal
2 hours30 minutes
Każdy może ugotować takie bujne i lekkie naleśniki. Tradycyjnie w Rosji jedli
216 kcal
10 hours50 minutes
Pyszne i piękne danie mięsne zostanie zapamiętane przez Gości na długo!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Świąteczny stół
- Przepisy dla dzieci
- Pieczenie
- Jajka
- Nabiał
- Mąka
- Słodkie
- Tłuszcze i oleje
- Margaryna
- Gotowanie
- Przepisy na gofrownice
- Wafle domowe
- Słodkie ciasto
- Pieczenie bez drożdży
- Na przyjęcie dla dzieci
- Urodziny dziecka imieniny dzień anioła
- Przepisy na 8 marca
- Jaja kurze
- Mleko skondensowane
- Na imprezę dla dzieci
- Mąka pszenna
- Cukier