skład / składniki
metoda gotowania
z wyprzedzeniem wyjmij jajko, margarynę i mleko z lodówki. Te produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
ubij jajko widelcem w misce (niewiele, bez piany), dodaj śmietanę, margarynę i mleko, wymieszaj te składniki, aż będą gładkie. Włóż sól i sodę, dobrze wymieszaj. Wlać przesianą mąkę w częściach, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę. Powinien być stromy, o konsystencji podobnej do piasku.
włóż go do celofanowej torby i pozostaw na pół godziny w lodówce. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do nadzienia ciasta. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części (jedna większa niż druga) i przygotuj ciasto. Takie ciasto może dobrze pasować do każdego ciasta z niesłodzonym nadzieniem. A proces gotowania jest bardzo prosty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g

