przez długi czas nasi odlegli przodkowie jedli zboża na surowo. Stopniowo nauczyli się pocierać je między kamieniami i robić chleb, który bardziej przypominał płynną owsiankę. Proces przetwarzania zbóż jest stale ulepszany. Dziś na naszych półkach można znaleźć nie tylko mąkę pszenną, ale żytnią czy ryżową. Popularne stają się groch, siemię lniane i soja. Tradycyjnie piecze się z niego wyroby piekarnicze. Nowoczesne gospodynie domowe wymyślają przepisy na mąkę z kukurydzy, jęczmienia lub proszku kokosowego. Oryginalność smaku osiąga się poprzez mieszanie różnych odmian. Nawiasem mówiąc, dietetycy uważają tę czynność za przydatną i radzą gotować wypieki, mieszając więcej niż dwa rodzaje zbóż. W domu szczególną uwagę należy zwrócić na przechowywanie tego niezbędnego produktu. Ważne jest, aby obserwować reżim temperaturowy (Nie wyższy niż 18 0 C) i wilgotność (nie więcej niż 70 %). Pamiętaj o prawidłowym" sąsiedztwie " składników, ich kompatybilności. Wszelkie zmielone ziarna doskonale pochłaniają zapachy, ale w plastikowej torbie mogą «dusić się». Aby ciasto było bardziej puszyste, przed użyciem mąkę należy przesiać, napełniając ją tlenem i dodatkowo rozluźniając. A podczas ugniatania należy wlać płyn do suchej mieszanki, a nie odwrotnie.
Additional categories
243 kcal
30 minutes
Świetny przepis na ciasto, a co najważniejsze-bez drożdży! Delikatne jak puch
190 kcal
20 minutes
Sos w 5 minut, naturalny i zdrowy! Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy
47 kcal
2 days
Zdrowe, ze zwykłych produktów, niedrogie, najsmaczniejsze! Kwas chlebowy z mąki
347 kcal
30 minutes
Niedrogi, z prostych produktów, szybki i prosty! Ciasto bez masła, w
335 kcal
4 hours20 minutes
Bujne, przewiewne, ze zwykłych produktów! Ciasto maślane na bułki według tego
130 kcal
5 minutes
Właściwa marynata jest kluczem do smacznie ugotowanego ptaka. Wśród różnych
223 kcal
1 hour30 minutes
Proste, szybkie, ze zwykłych produktów, Najlepsze! Ciasto do pizzy bez jajek
239 kcal
1 hour
Ciasto drożdżowe bez jajek to podstawa wielu potraw! Ciasto można tworzyć
219 kcal
20 minutes
Uniwersalne ciasto na słodkie i pikantne ciasta! Galaretowate ciasto kefirowe
202 kcal
3 hours
We wszystkim najpiękniejszą rzeczą jest prostota! Ciasto bez mleka i jajek
242 kcal
45 minutes
Bardzo szybki, prosty, smaczny i niedrogi! Ciasto na buriackie pozy jest bardzo
201 kcal
20 minutes
Puszyste, przewiewne ciasto na przepyszne pierogi! Ciasto na pierogi kefirowe to
352 kcal
50 minutes
Najszybszy, najłatwiejszy, z minimum składników! Ciasto na kwaśną śmietanę na
244 kcal
2 hours15 minutes
Miękki, pyszny, aromatyczny, ze zwykłych potraw! Bochenek mleka jest przykładem
255 kcal
2 hours
Niesamowicie delikatny, o Smaku czekoladowo - bananowym. Takie ciasta są dobre,
239 kcal
2 hours
Ciasto to bułka z masłem na zdrową i pyszną pizzę. To ciasto spodoba się wielkim
455 kcal
1 hour15 minutes
Świetne kruche ciasto bez cukru do kruchego, pysznego wypieku! Niesłodzona
551 kcal
10 minutes
Pyszne, naturalne, ze zwykłych potraw! Majonez bez jajek w blenderze to przepis
229 kcal
25 minutes
Spróbuj zrobić ciasto z tym prostym przepisem! Ciasto na posikunchiki jest łatwe
546 kcal
2 hours
Zrób sobie pożywną i pyszną ucztę. Batony proteinowe są pożywne i smaczne.
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Przepis na ciasto
- Nabiał
- Mąka
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Soda oczyszczona
- Bez obróbki cieplnej
- Ciasto bez jajek
- Ciasto na pizzę
- Ciasto na paszteciki
- Ciasto na bułki
- Ciasto na kefir
- Ciasto bez drożdży
- Przaśne ciasto domowe
- Kefir
- Bez jajek
- Wegetarianizm
- Przepisy bezmleczne
- Cukier