przez długi czas nasi odlegli przodkowie jedli zboża na surowo. Stopniowo nauczyli się pocierać je między kamieniami i robić chleb, który bardziej przypominał płynną owsiankę. Proces przetwarzania zbóż jest stale ulepszany. Dziś na naszych półkach można znaleźć nie tylko mąkę pszenną, ale żytnią czy ryżową. Popularne stają się groch, siemię lniane i soja. Tradycyjnie piecze się z niego wyroby piekarnicze. Nowoczesne gospodynie domowe wymyślają przepisy na mąkę z kukurydzy, jęczmienia lub proszku kokosowego. Oryginalność smaku osiąga się poprzez mieszanie różnych odmian. Nawiasem mówiąc, dietetycy uważają tę czynność za przydatną i radzą gotować wypieki, mieszając więcej niż dwa rodzaje zbóż. W domu szczególną uwagę należy zwrócić na przechowywanie tego niezbędnego produktu. Ważne jest, aby obserwować reżim temperaturowy (Nie wyższy niż 18 0 C) i wilgotność (nie więcej niż 70 %). Pamiętaj o prawidłowym" sąsiedztwie " składników, ich kompatybilności. Wszelkie zmielone ziarna doskonale pochłaniają zapachy, ale w plastikowej torbie mogą «dusić się». Aby ciasto było bardziej puszyste, przed użyciem mąkę należy przesiać, napełniając ją tlenem i dodatkowo rozluźniając. A podczas ugniatania należy wlać płyn do suchej mieszanki, a nie odwrotnie.
Additional categories
258 kcal
30 minutes
Proste i szybkie, na pyszne paszteciki z dowolnym nadzieniem! Takie ciasto na
314 kcal
40 minutes
Prosty i szybki przepis na przaśne ciasto z kurczaka! Kurnik to pyszne ciasto z
244 kcal
30 minutes
Ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze-porowate i miękkie. Ciasto galaretkowe
238 kcal
2 hours
Łatwy przepis na bazę do pizzy na puszystym cieście. Przepis na ciasto bez jajek
192 kcal
1 hour
Ciasta z galaretką są super szybkie i pyszne! Uwielbiam gotować ciasta z
340 kcal
15 minutes
Babeczka w kuchence mikrofalowej w pięć minut-szybka i pyszna! Świetna opcja,
316 kcal
2 hours40 minutes
Delikatny, przewiewny, maślany, dęty, prosty i łatwy! Ciasto na słodkie bułeczki
249 kcal
20 minutes
Najłatwiejsze i najszybsze ciasto na pyszną pizzę! Pizza to najbardziej
185 kcal
10 minutes
Jeden z najczęstszych sposobów przygotowania ciasta. Jednym z najstarszych
232 kcal
3 hours50 minutes
Bardzo delikatne, miękkie i przewiewne ciasto drożdżowe! Ciasto na ciasta
237 kcal
45 minutes
Bardzo łatwe, proste,szybkie, pyszne, z trzech produktów! Ciasto na Czeburek na
278 kcal
1 hour50 minutes
Maślane, drożdżowe uniwersalne, bujne! Ciasto nadaje się do serników z dowolnym
273 kcal
1 hour40 minutes
Miękki i wygodny w obsłudze, do wszelkiego rodzaju wypieków! Ciasto drożdżowe
213 kcal
1 hour30 minutes
To cienkie i chrupiące ciasto nadaje się do każdego nadzienia! Tradycyjne
242 kcal
1 hour15 minutes
Szybko, łatwo, niedrogo, ze zwykłych produktów! Chude ciasto drożdżowe jest
249 kcal
1 hour40 minutes
To ciasto będzie przewiewne i sprężyste jak sprężyna. Ciasta i ciasta z takiego
276 kcal
4 hours
Zaskakująco miękkie ciasto na puszyste pieczone placki. To ciasto drożdżowe jest
293 kcal
3 hours30 minutes
Najdelikatniejsze i najdelikatniejsze ciasto na pyszne, puszyste i przewiewne
380 kcal
8 hours
Ciasto na pyszne, przewiewne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz bułeczki
138 kcal
40 minutes
Zagraniczna metoda gotowania ziemniaków również zyskała popularność. Hashbrown