przez długi czas nasi odlegli przodkowie jedli zboża na surowo. Stopniowo nauczyli się pocierać je między kamieniami i robić chleb, który bardziej przypominał płynną owsiankę. Proces przetwarzania zbóż jest stale ulepszany. Dziś na naszych półkach można znaleźć nie tylko mąkę pszenną, ale żytnią czy ryżową. Popularne stają się groch, siemię lniane i soja. Tradycyjnie piecze się z niego wyroby piekarnicze. Nowoczesne gospodynie domowe wymyślają przepisy na mąkę z kukurydzy, jęczmienia lub proszku kokosowego. Oryginalność smaku osiąga się poprzez mieszanie różnych odmian. Nawiasem mówiąc, dietetycy uważają tę czynność za przydatną i radzą gotować wypieki, mieszając więcej niż dwa rodzaje zbóż. W domu szczególną uwagę należy zwrócić na przechowywanie tego niezbędnego produktu. Ważne jest, aby obserwować reżim temperaturowy (Nie wyższy niż 18 0 C) i wilgotność (nie więcej niż 70 %). Pamiętaj o prawidłowym" sąsiedztwie " składników, ich kompatybilności. Wszelkie zmielone ziarna doskonale pochłaniają zapachy, ale w plastikowej torbie mogą «dusić się». Aby ciasto było bardziej puszyste, przed użyciem mąkę należy przesiać, napełniając ją tlenem i dodatkowo rozluźniając. A podczas ugniatania należy wlać płyn do suchej mieszanki, a nie odwrotnie.
Additional categories
117 kcal
2 hours30 minutes
Dedykowany wszystkim miłośnikom mięsa z kurczaka! alexey3692 autor przepisu
292 kcal
1 hour20 minutes
Zwiewne, puszyste, miękkie i łatwe do ułożenia ciasto drożdżowe! Istnieje
169 kcal
1 hour45 minutes
Męska cukinia w tańcu z wdzięczną kiełbasą. Po prostu.
309 kcal
30 minutes
Wszechstronny, puszysty, miękki, łatwy do zrobienia! Ciasto na balish-pyszne
368 kcal
20 minutes
Kruche ciasto na sok jest łatwe i szybkie. Uwielbiam wypieki z ciasta kruchego:
180 kcal
2 hours
Zachwyć swoją rodzinę obfitym daniem kuchni kaukaskiej! Bardzo lubię takie
113 kcal
2 hours30 minutes
Chcesz spróbować czegoś nowego? Ten przepis jest tego wart!
221 kcal
1 hour30 minutes
Proste ciasto na WAK-belyashy! Jest łatwy w przygotowaniu i okazuje się pyszny!
216 kcal
2 hours40 minutes
Przygotuj niesamowicie pyszne danie kuchni uzbeckiej! Dawno temu na terytorium
139 kcal
1 hour40 minutes
Przygotuj pyszne danie kuchni Kirgiskiej! Gotowane na parze!
283 kcal
1 hour30 minutes
Niesamowicie puszysty, miękki i giętki, niedrogi! Ciasto na sfermentowane ciasto
203 kcal
40 minutes
Soczyste pyszne manti zachwycą wszystkich. Barbara autor przepisu
47 kcal
3 hours
Napój słoneczny napełni cię dobrym nastrojem na cały dzień! Bardzo lubię
169 kcal
5 days
Prosty i praktyczny przepis na zakwas żytni na klasyczny kwas chlebowy! Szybko i
59 kcal
3 days
Prosty i oryginalny sposób na uzyskanie zakwasu na pyszny kwas chlebowy. Zakwas
155 kcal
45 minutes
Panierka orzechowa dodaje pikanterii.Będziesz zadowolony z wyniku! Ryba smażona
153 kcal
6 days
Lubisz pyszny zimny kwas chlebowy? Przygotuj zakwas bez drożdży!
28 kcal
5 days15 minutes
Zamień napoje gazowane na zdrowy domowy kwas chlebowy! Co może być lepszego i
154 kcal
10 days
Z prostych produktów, oryginalny, niezwykły smak! Domowy biały kwas chlebowy z
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Drugie danie
- Jajka
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Mąka
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Z papryką
- Sól
- Koperek
- Dania z olejem roślinnym
- Woda
- Drugie z mięsa
- Jajka z pomidorami
- Jaja kurze
- Mięso drobiowe
- Kurczak z warzywami
- Z pomidora
- Ze słodkiej papryki
- Z cebula
- Mąka pszenna
- Przepisy bezmleczne