zalety tego rodzaju produktów mącznych są znane od dawna. Jest bogaty w imponujący zestaw witamin: grupy B, E, PP, H itp.ma korzystny wpływ na trawienie i pracę organizmu jako całości. Pomimo całej swojej przydatności, ten składnik wielu potraw kulinarnych jest niskokaloryczny, jeśli porównamy go z popularnym odpowiednikiem pszenicy. Przepisy na dania z mąką żytnią są różnorodne.
Najczęściej mąka żytnia znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
| Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
|---|---|---|---|---|---|
| mąka pszenna | 82 | 325 | 12 | 1 | 67 |
| cukier | 72 | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
| miód | 40 | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
| zakwas | 36 | 29 | 3 | 0.1 | 4 |
| słód | 31 | 361 | 10.2 | 1.8 | 71.2 |
służy do robienia obfitych babeczek, pachnących ciast i szarlotek, naleśników i naleśników, soczystych ciastek biszkoptowych, ciasteczek rozpływających się w ustach i nie tylko. Może to być zarówno codzienne jedzenie podawane na drugie, a nawet pierwsze, jak i desery. Mąka żytnia stworzy przepyszny duet z ogromną liczbą produktów. Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw, dlatego mięso mielone i na przykład kapusta często działają jako nadzienia do ciast. Jednocześnie takie ciasto tworzy harmonijny smak ze słodkimi owocami i jagodami. Wariacje & ndash; masa. Z ogromnej liczby potraw przygotowywanych z takiego składnika na pewno znajdzie się taki, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającemu zjadaczowi!