Klasyczny chleb żytni w maszynie do chleba na zakwasie

bardzo łatwy i szybki sposób na zrobienie chleba! Niestety, a może na szczęście Rosyjskie piece odeszły w zapomnienie. A jeśli chcesz świeżo upieczonego gorącego chleba, musisz mieć nadzieję na piekarnik. Niedawno mój Piekarnik się zepsuł i mój mąż i ja poszliśmy do sklepu, na zakupy. Kupili Wypiekacz do chleba Panasonic, uważnie przeczytali instrukcje i po zakupie niezbędnych składników zaczęli tworzyć. Przepis na stworzenie podaję poniżej. Przygotowaliśmy zwykły chleb żytni w maszynie do chleba, przestrzegając technologii producenta urządzenia i kierując się własnymi względami.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 53 g
246 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

kolejność dodawania produktów jest taka.
dodaj mąkę żytnią do pojemnika wypiekacza do chleba. Odmierzamy zakwas "Agram" i wysyłamy do mąki wraz z granulowanym cukrem, drobną solą i suchymi drożdżami.
w osobnej filiżance zalej słód wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Mieszamy ciepłą wodę ze słodem i napełniamy składniki mieszanką w maszynie do chleba.
aby zagnieść ciasto, włącz program "bezglutenowy". Poczekaj chwilę i wymieszaj ciasto w rogach. Piec w programie "bezglutenowym" przez 1 godzinę, następnie musisz zresetować ustawienia i włączyć "pieczenie" na 1,5 godziny.
pieczony chudy chleb w wypiekaczu do chleba powinien siedzieć pod ręcznikiem w ciągu 2 godzin.
domowy chleb jest dobry do jedzenia z każdym daniem i sam w sobie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g

Podobne przepisy