chleb z otrębami w wypiekaczu do chleba

domowy chleb otrębowy z mąki pszennej na drożdżach-pyszny. Chleb można przygotować nie tylko z otrębów pszennych, ale także innych zbóż. Chleb dobrze kiełkuje, okazuje się doskonały, miękki,porowaty i oczywiście szybko je się.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 74 % 34 g
213 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny chleb otrębowy w wypiekaczu do chleba, weź 350 g mąki pszennej i 100 g otrębów pszennych. Do tej ilości suchego produktu potrzebujesz 1,5 łyżeczki. suche drożdże, 2 łyżki. l nierafinowany olej słonecznikowy, 1 łyżeczka. sól, 1 łyżka. l cukier i 300 ml wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż łopatkę do wiadra do wypiekacza do chleba i wlej suche drożdże na dno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej mąkę do wiadra na drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej otręby pszenne na mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na otręby wlej sól i cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej słonecznikowy na suche składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wlej suche składniki do wiadra z wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz wkładamy wypełnione wiadro do wypiekacza do chleba.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamykamy Wypiekacz do chleba i ustawiamy program przygotowania chleba żytniego, zajmie to 3 godziny 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po sygnale dźwiękowym Maszyny do chleba o gotowości chleba wyłącz go i ostrożnie przenieś gorący chleb z otrębami z wiadra na ruszt, aby całkowicie ostygł.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy chleb z otrębami z maszyny do chleba ostygnie, pokrój go na plasterki.

Uwaga! przed włożeniem produktów do wypiekacza do chleba przeczytaj instrukcje dotyczące modelu. Czasami ta kolejność jest bardzo surowa i należy jej przestrzegać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g

Podobne przepisy