ogórek składa się w prawie 97 procentach z wody. Pozostałe 3 procent to właściwie BJU, białka, tłuszcze i węglowodany. 100 gramów produktu daje 15 kalorii. To automatycznie zamienia ogórek w idealny składnik potraw zawartych w różnego rodzaju dietach i ograniczeniach żywieniowych. Ci, którzy chcą schudnąć, mogą polecić chrupnięcie świeżego ogórka, gdy nagle przyciągnie go do lodówki w niewłaściwym czasie. To prawda, że możesz uzyskać odwrotny efekt: ogórki mają tendencję do pobudzania apetytu.
Najczęściej ogórek występuje w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
to warzywo ma potas, magnez i cynk w swoim składzie (Pozostałe minerały są w nim reprezentowane w niewielkich ilościach). A substancje organiczne zawarte w płynie przyczyniają się do naturalnego oczyszczania jelit i usuwania toksyn, toksyn, metali ciężkich. Uważany jest za jedno z najlepszych źródeł błonnika, również niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zestaw witamin: A, B1, B2, C, PP.
istnieje dieta mono z ogórkami, która jest popularna wśród niektórych środowisk (w szczególności wśród aktywnych kobiet) jako jeden z najszybszych sposobów na zrzucenie nadwagi. Ważne jest, aby pamiętać, że każda przemoc wobec twojego ciała jest obarczona dużymi problemami. I że sok z ogórka zawiera kwasy, które zwiększają średnią kwasowość żołądka. Jeśli przejadasz się ogórkami, możesz zrobić sobie wrzód, zapalenie żołądka, poważnie obciążyć nerki. W szklarniowych warzywach sklepowych są w 100% azotany, które mogą być trudne do zatrucia.
najlepszą radą dla współczesnego człowieka jest stosowanie ogórków do jedzenia tylko w sezonie, czyli latem. Jeszcze lepiej, jeśli będą uprawiane w ogrodzie w naturalnych warunkach, w ciepłym słońcu.