wszystkie glony, w zależności od ich odmiany, mogą rozmnażać się na trzy sposoby: płciowo, wegetatywnie i bezpłciowo. Glony & ndash; to najliczniejsza grupa organizmów, w skład której wchodzi ponad sto tysięcy wszelkiego rodzaju gatunków. Oczywiście nie wszystkie rodzaje glonów można jeść. Interesują nas jednak właśnie
jadalne wodorosty
.
ogólnie jadalne wodorosty – to wodorosty. W żadnej rzece nie można znaleźć jadalnych wodorostów. Wśród jadalnych wodorostów można wymienić następujące gatunki:
kapusta morska
, Ulva, porfira. Wszystkie jadalne wodorosty & ndash; jest najbogatszym źródłem jodu . Bardzo aktywnie jadalne wodorosty są używane w kuchni wschodniej. Jedna z najpopularniejszych potraw
kuchnia japońska
–
sushi i bułki
& ndash; są przygotowywane z glonów żyjących w oceanie lub morzu.
wodorosty do sushi
nori
.
glony, nawiasem mówiąc, można nie tylko jeść – glony są używane w wielu różnych gałęziach przemysłu lekkiego i ciężkiego. Z alg powstają preparaty kosmetyczne, zwłaszcza lecznicze maski na twarz. Glony wytwarzają również błoto lecznicze, które jest w stanie wyleczyć człowieka z wielu chorób.
W ostatnich latach glony były również wykorzystywane do produkcji biopaliw.
236 kcal
1 hour
Ciekawe w smaku, obfite, z dużą ilością dodatków! Po upieczeniu te bułki z
156 kcal
2 hours
Oryginalny, niezwykły, pikantny, jasny i pyszny! Koreański Bibimbab to
255 kcal
30 minutes
Eleganckie danie restauracyjne w Twojej kuchni! Pamiętaj, nie mniej smaczne!
218 kcal
30 minutes
Lubisz japońskie jedzenie? W takim razie ten przepis jest dla ciebie!
182 kcal
40 minutes
Pyszna przekąska na świąteczną ucztę! Pyszności i objadanie się Hanka autor
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Przekąski
- Mięso i produkty mięsne
- Owoce morza
- Ser
- Grzyb
- Warzywa
- Słodkie
- Kasze i produkty zbożowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Sól
- Ocet
- Majonez
- Dania z olejem roślinnym
- Woda
- Kuchnia azjatycka
- Sushi
- Przekąski mięsne
- Gotowanie
- Smażenie
- W piekarniku
- Mięso w piekarniku
- Mięso drobiowe
- Wodorosty
- Ser miękki
- Z twardego sera
- Pieczarki w piekarniku
- Kurczak z grzybami
- Pieczarki z serem
- Z shiitake
- Warzywa w piekarniku
- Kurczak z warzywami
- Ze szpinaku
- Bez jajek
- Cukier
- Z ryżu