jego odmiany są tak różnorodne, jak różnorodne przepisy na dania z serem. Jest stosowany jako pikantny składnik w różnych potrawach, od zup, przystawek, ciast, pasztecików i innych wypieków po sałatki, przekąski, kanapki, pizzę, frytki, a nawet zagraniczne sushi i bułki. Możesz go ugotować w domu, ale dziś na półkach sklepowych znajduje się wiele rodzajów sera: twardy, miękki, topiony, wędzony, w solance lub z pleśnią. Bardzo popularne są francuskie i holenderskie przysmaki serowe.
Najczęściej ser znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
| Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
|---|---|---|---|---|---|
| jajka | 1567 | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
| masło | 1193 | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
| pomidory | 933 | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
| mąka | 904 | 325 | 12 | 1 | 67 |
| cebula | 886 | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
produkt jest świetny w połączeniu z wieprzowiną, wołowiną i cielęciną, dowolnym drobiem. Tworzy doskonały duet z rybami, wieloma owocami morza, warzywami i owocami, jagodami, makaronami, często działa jako główny składnik sosów i dressingów. Ser nadaje kulinarnej kreacji kucharza niepowtarzalny aromat i wyrafinowany smak, a pieczone gorące potrawy z apetyczną skórką serową na wierzchu – rozkosz dla oczu i żołądka każdego sera!