jego odmiany są tak różnorodne, jak różnorodne przepisy na dania z serem. Jest stosowany jako pikantny składnik w różnych potrawach, od zup, przystawek, ciast, pasztecików i innych wypieków po sałatki, przekąski, kanapki, pizzę, frytki, a nawet zagraniczne sushi i bułki. Możesz go ugotować w domu, ale dziś na półkach sklepowych znajduje się wiele rodzajów sera: twardy, miękki, topiony, wędzony, w solance lub z pleśnią. Bardzo popularne są francuskie i holenderskie przysmaki serowe.
Najczęściej ser znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
produkt jest świetny w połączeniu z wieprzowiną, wołowiną i cielęciną, dowolnym drobiem. Tworzy doskonały duet z rybami, wieloma owocami morza, warzywami i owocami, jagodami, makaronami, często działa jako główny składnik sosów i dressingów. Ser nadaje kulinarnej kreacji kucharza niepowtarzalny aromat i wyrafinowany smak, a pieczone gorące potrawy z apetyczną skórką serową na wierzchu – rozkosz dla oczu i żołądka każdego sera!