skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zająłem się barwnikami - Szpinak zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę, zmielić w blenderze i przecedzić przez filtr - Buraki obrane, pokrojone i gotowane przez około godzinę we wrzącej wodzie, wodę również odcedzono - Szafran zalał wrzątkiem, dał godzinę i odcedził Okazało się, że są to barwniki:
Krok 2:
Następnie zmieszałem 100 ml płynu z 200 gr mąki, proporcje 1/2, postanowiłem zobaczyć, jak zachowa się ciasto i nic więcej nie dodałem
Krok 3:
Rozwałkowałem ciasto (ciasto ze szpinakiem i szafranem okazało się lepkie w przeciwieństwie do buraków i wody, nie wiesz dlaczego?)
Krok 4:
Nadzienia miałem 2, to zwykła mielona wołowina doprawiona solą i pieprzem, a druga to mieszanka mozzarelli 200 gr., parmezan 200 gr, bazylia, jajka 2 szt., sól, pieprz
Krok 5:
Mozzarellę zamroziłem w zamrażarce żeby łatwiej było zetrzeć
Krok 6:
I ostatni etap rzeźbienie!
Krok 7:
Postanowiłem spróbować różnych sposobów, głównie jak formować pierogi, manti, pierogi, chinkali, a nawet buuzy
Krok 8:
Oto, co mi się udało) I zobacz szczegółowy przepis na kanale
moje pierwsze doświadczenie w przygotowywaniu takiego dania, chciałbym zwrócić uwagę na kilka punktów, dużo czytałem, że ciasto robi się w stosunku 1\2, na przykład 100 gramów płynu na 200 gramów mąki, ale jeśli dabovyat jakie dodatki, lepiej dodać wodę do nasion lub ciasto okaże się zbyt płynne i lepkie.
gotowe ciasto należy szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, jeśli ugotujesz ciasto na później, w torbie nie powinno być powietrza, w przeciwnym razie ciasto zacznie twardnieć.
do nadzienia z macarelli i parmezanu dodałem jajko dla lepkości, w przeciwnym razie okaże się zbyt kruche, ale możesz na przykład dodać sery śmietankowe.
podczas rzeźbienia zwilżyłem brzegi ciasta wodą, aby łatwiej było rzeźbić.
ciasto nie było zbyt elastyczne, ale szybko stwardniało w powietrzu,więc nie wszystkie formy zostały uformowane.
Dziękuję bardzo za uwagę, z przyjemnością zobaczę cię ponownie na moim kanale)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g