kolorowe ciasto na pierogi i różne dodatki do niego

Podtrzymajmy domowe tradycje formowania pierogów! Zawsze rzeźbienie pierogów było tradycją w wielu rodzinach, więc postanowiłem spróbować przypomnieć sobie, jak zbieraliśmy się jako rodzina w kuchni i rzeźbiliśmy różne pierogi na różne sposoby. Myślę, że będziesz zainteresowany przygotowaniem tak pysznego dania z domownikami
Just_cook_itAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 27 % 11 g
211 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zająłem się barwnikami - Szpinak zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę, zmielić w blenderze i przecedzić przez filtr - Buraki obrane, pokrojone i gotowane przez około godzinę we wrzącej wodzie, wodę również odcedzono - Szafran zalał wrzątkiem, dał godzinę i odcedził Okazało się, że są to barwniki:

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie zmieszałem 100 ml płynu z 200 gr mąki, proporcje 1/2, postanowiłem zobaczyć, jak zachowa się ciasto i nic więcej nie dodałem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkowałem ciasto (ciasto ze szpinakiem i szafranem okazało się lepkie w przeciwieństwie do buraków i wody, nie wiesz dlaczego?)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadzienia miałem 2, to zwykła mielona wołowina doprawiona solą i pieprzem, a druga to mieszanka mozzarelli 200 gr., parmezan 200 gr, bazylia, jajka 2 szt., sól, pieprz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mozzarellę zamroziłem w zamrażarce żeby łatwiej było zetrzeć

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ostatni etap rzeźbienie!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Postanowiłem spróbować różnych sposobów, głównie jak formować pierogi, manti, pierogi, chinkali, a nawet buuzy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto, co mi się udało) I zobacz szczegółowy przepis na kanale

moje pierwsze doświadczenie w przygotowywaniu takiego dania, chciałbym zwrócić uwagę na kilka punktów, dużo czytałem, że ciasto robi się w stosunku 1\2, na przykład 100 gramów płynu na 200 gramów mąki, ale jeśli dabovyat jakie dodatki, lepiej dodać wodę do nasion lub ciasto okaże się zbyt płynne i lepkie.
gotowe ciasto należy szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, jeśli ugotujesz ciasto na później, w torbie nie powinno być powietrza, w przeciwnym razie ciasto zacznie twardnieć.
do nadzienia z macarelli i parmezanu dodałem jajko dla lepkości, w przeciwnym razie okaże się zbyt kruche, ale możesz na przykład dodać sery śmietankowe.
podczas rzeźbienia zwilżyłem brzegi ciasta wodą, aby łatwiej było rzeźbić.
ciasto nie było zbyt elastyczne, ale szybko stwardniało w powietrzu,więc nie wszystkie formy zostały uformowane.
Dziękuję bardzo za uwagę, z przyjemnością zobaczę cię ponownie na moim kanale)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy