skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować manti, musisz przygotować ciasto:
- podgrzej wodę do ciepłego stanu, wlej do miski, tutaj rozbij jajko i dodaj sól, wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka;
- delikatnie przesiej mąkę częściami, za każdym razem dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gęste i gotowe do ugniatania rękami;
- zagniataj ciasto przez 5-7 minut, powinno stać się gęste, elastyczne, nie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki.
2. Gdy ciasto ostygnie, zajmijmy się nadzieniem:
- moje mięso, kroimy na kawałki, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa;
- obieramy dynię, usuwamy nasiona i siekamy maszynką do mięsa (bierzemy sitko tak samo jak do mięsa mielonego);
- łączymy mięso mielone z dynią, dodajemy sól i czarny pieprz;
- cebulę obieramy, kroimy w kostkę (jak najmniejszą), dodajemy do nadzienia;
- koperek umyć, osuszyć papierową serwetką, drobno posiekać, a także włożyć do nadzienia, wymieszać.
3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kiełbaski, które kroimy na kawałki tego samego rozmiaru. Rozwałkuj każdy kawałek do ciasta, rozłóż nadzienie, ściśnij krawędzie.
4. Manti należy gotować na parze, w tym celu można użyć parowca, multicookera, mantischnicy lub dowolnego innego urządzenia do gotowania na parze. Wygodnie jest mi korzystać z patelni Mantis (podarowanej przez moją ukochaną teściową), więc będę w niej gotować. Tak więc smarujemy koła mantovarki olejem roślinnym i umieszczamy na nim półfabrykaty. Gotujemy nad wrzącą wodą przez 30 minut (jeśli manti okazały się bardzo małe, zajmie to mniej czasu na 5-10 minut).
gotowe manty układamy na talerzach, dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy na gorąco.
a ulubiony sos tylko podkreśli niezrównany smak tego dania!
jedz z przyjemnością)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g