manti z dynią i mięsem

Zachwyć swoją rodzinę obfitym daniem kuchni kaukaskiej! Bardzo lubię takie potrawy jak pierogi, pierogi, manti. Przygotowuję takie dania na obiad, cała rodzina jest zadowolona i pełna. Dziś chcę powiedzieć, jak gotować bardzo smaczne manti z połączonym nadzieniem: mięso+Dynia. Dla soczystości do nadzienia dodaję cebulę, a dla smaku-pieprz i świeży koperek :)
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 59 % 23 g
180 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Aby przygotować manti, musisz przygotować ciasto:

- podgrzej wodę do ciepłego stanu, wlej do miski, tutaj rozbij jajko i dodaj sól, wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka;

- delikatnie przesiej mąkę częściami, za każdym razem dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gęste i gotowe do ugniatania rękami;

- zagniataj ciasto przez 5-7 minut, powinno stać się gęste, elastyczne, nie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki.

2. Gdy ciasto ostygnie, zajmijmy się nadzieniem:

- moje mięso, kroimy na kawałki, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa;

- obieramy dynię, usuwamy nasiona i siekamy maszynką do mięsa (bierzemy sitko tak samo jak do mięsa mielonego);

- łączymy mięso mielone z dynią, dodajemy sól i czarny pieprz;

- cebulę obieramy, kroimy w kostkę (jak najmniejszą), dodajemy do nadzienia;

- koperek umyć, osuszyć papierową serwetką, drobno posiekać, a także włożyć do nadzienia, wymieszać.

3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kiełbaski, które kroimy na kawałki tego samego rozmiaru. Rozwałkuj każdy kawałek do ciasta, rozłóż nadzienie, ściśnij krawędzie.

4. Manti należy gotować na parze, w tym celu można użyć parowca, multicookera, mantischnicy lub dowolnego innego urządzenia do gotowania na parze. Wygodnie jest mi korzystać z patelni Mantis (podarowanej przez moją ukochaną teściową), więc będę w niej gotować. Tak więc smarujemy koła mantovarki olejem roślinnym i umieszczamy na nim półfabrykaty. Gotujemy nad wrzącą wodą przez 30 minut (jeśli manti okazały się bardzo małe, zajmie to mniej czasu na 5-10 minut).

gotowe manty układamy na talerzach, dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy na gorąco.

a ulubiony sos tylko podkreśli niezrównany smak tego dania!

jedz z przyjemnością)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy