nie chodzi o to, że pieczenie bez drożdży jest zdrowsze niż drożdże, ale jeśli istnieje alternatywa i możliwość przynajmniej rozjaśnienia potrawy, warto z niej skorzystać. Aby ciasto było przewiewne i dobrze upieczone, do ciasta dodaje się proszek do pieczenia lub sodę. W niektórych przypadkach możesz się bez nich obejść.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na pieczenie bez drożdży:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
zamiast drożdży do pieczenia, na przykład chleb, możesz użyć domowego domowego zakwasu. To prawda, że trzeba będzie go wcześniej przygotować. Odbywa się to w ten sposób:
- pełnoziarnistą mąkę żytnią miesza się z wodą, aż śmietana będzie gęsta i umieszcza w ciepłym miejscu pod serwetką.
- po dniu mąka jest dodawana do zakwasu, woda jest dodawana do gęstości śmietany.
- po kolejnym dniu procedura jest powtarzana.
- Po trzech dniach zakwas jest gotowy do spożycia. Część z nich można pozostawić, karmiąc ją od czasu do czasu, aby później wykorzystać.
gotuje się nie tylko na mące żytniej, ale także na:
- rodzynki
- kefir
- szyszki chmielu
- pszenica
- żyto
zakwas zawiera bakterie i pewien rodzaj drożdży, które nie mają nic wspólnego ze standardowymi drożdżami sklepowymi.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na pieczenie bez drożdży:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasteczka chrust w kształcie róż z ciasta na jajkach | 55 min | 637 | +11 |
ciasto ziemniaczane na kruchym ciastku z kakao | 1 h | 635 | +34 |
ciasto ziemniaki z ciasteczek bez skondensowanego mleka | 1 h | 633 | +49 |
ciasto słodkie ziemniaki | 1 h | 613 | +3 |
ciasto ziemniaczane z ciasteczkami | 2 h 30 min | 611 | +311 |
w innych rodzajach wypieków bez drożdży można użyć sody gaszonej. Zwykle soda jest gaszona w occie, kwasie cytrynowym, śmietanie, kefirze, gorącej wodzie. Odbywa się to tylko po to, aby stłumić smak sody. Proszek do pieczenia jest dobry, ponieważ nie ma nieprzyjemnego smaku. Do niektórych wypieków dodaje się go i sodę.
kolejny „Airman & rdquo; - białka jaj ubite do stanu stabilnych szczytów. W cieście miesza się je ostrożnie, równomiernymi ruchami od dołu do góry tuż przed pieczeniem.
z ciasta bez drożdży można przygotować dowolne produkty, do których zwykle stosuje się drożdże: ciasta, ciasta, bielaki, pizzę, bułki itp.
Rada:
- kwaśny zakwas chlebowy może być również użyty - otrzymasz kwaśny chleb