skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź głębokie naczynie (najlepiej emaliowane), wymieszaj w nim mąkę, sól, cukier, sodę i zmiękczone masło, a także masło, jajko i kefir. Wszystko dobrze wymieszaj. Z ciasta uformuj kulkę, wykonaj na niej płytkie nacięcie w kształcie litery "X".
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
nasmaruj blachę do pieczenia (lub naczynie do pieczenia)olejem roślinnym, połóż na cieście neg. Na wierzchu można posmarować kefirem (tylko trochę) i wstawić do piekarnika na czterdzieści do pięćdziesięciu minut.
po upieczeniu chleba (rozpoznasz go po pięknym zapachu z piekarnika) przenieś go na talerz lub tacę i pozwól mu trochę ostygnąć.
a teraz możesz spróbować swojego domowego pysznego chleba, tak gorącego, z chrupiącą skórką. Pasuje do każdego jedzenia, a po prostu ze szklanką mleka-prawdziwa przyjemność!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g