marynata marchewkowa

warzywa zawsze były wysoko cenione, a tym bardziej tak smaczne!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
70 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

ten przepis kulinarny został przypadkowo znaleziony w Internecie. Szukałem czegoś na pomidora i znalazłem marchewkę. A co, jedno nie zaszkodzi drugiemu, dlaczego nie wymieszać tych dwóch niesamowicie zdrowych warzyw razem? Zobaczyłbyś, jak pięknie wyszła ta marynata z marchwi. Chociaż może nie do końca marynata, spróbowanie takiego jedzenia zimą wcale nie jest złe.
marchewki dobrze spłucz i obierz. Najlepiej używać nie dużych roślin okopowych, są delikatniejsze. Marchewki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomiń pomidory przez maszynę do mięsa. Załóż gumowe rękawiczki i obierz ostrą paprykę z nasion, również przez maszynkę do mięsa.
w dużym pojemniku lepiej wymieszać warzywa w misce, dodać olej roślinny, sól i cukier, wymieszać i pozostawić na 2 godziny. Nie wiem dlaczego, ale mocno podejrzewam, że myję ręce z soku z ostrej papryki. Stawiamy na dużym ogniu, który zmniejszamy do minimum, gdy tylko wszystko się zagotuje. Gotuj przez 30 minut, dodaj ocet. Gorąco zwijamy w sterylne słoiki. Zimą próbowaliśmy z grillowaną rybą, całkiem nieźle, a także z mięsem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy