skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny został przypadkowo znaleziony w Internecie. Szukałem czegoś na pomidora i znalazłem marchewkę. A co, jedno nie zaszkodzi drugiemu, dlaczego nie wymieszać tych dwóch niesamowicie zdrowych warzyw razem? Zobaczyłbyś, jak pięknie wyszła ta marynata z marchwi. Chociaż może nie do końca marynata, spróbowanie takiego jedzenia zimą wcale nie jest złe.
marchewki dobrze spłucz i obierz. Najlepiej używać nie dużych roślin okopowych, są delikatniejsze. Marchewki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomiń pomidory przez maszynę do mięsa. Załóż gumowe rękawiczki i obierz ostrą paprykę z nasion, również przez maszynkę do mięsa.
w dużym pojemniku lepiej wymieszać warzywa w misce, dodać olej roślinny, sól i cukier, wymieszać i pozostawić na 2 godziny. Nie wiem dlaczego, ale mocno podejrzewam, że myję ręce z soku z ostrej papryki. Stawiamy na dużym ogniu, który zmniejszamy do minimum, gdy tylko wszystko się zagotuje. Gotuj przez 30 minut, dodaj ocet. Gorąco zwijamy w sterylne słoiki. Zimą próbowaliśmy z grillowaną rybą, całkiem nieźle, a także z mięsem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g