oryginalny pomysł był zaskakująco uniwersalny: wszystko, co jadalne zostało ułożone na tortilli Chlebowej, aby było pod ręką, gęsto posypane tartym serem i upieczone. Najczęściej pod ręką były pomidory, które zawsze wystarczają na Półwyspie Apenińskim. Najprawdopodobniej to dzięki połączeniu sera i pomidorów klasyczne włoskie danie stało się niezwykle popularne.
jednak potrawy przygotowane na tej samej zasadzie można znaleźć w wielu narodach. Na przykład rosyjskie naleśniki z przyprawami, serniki, shangi i rastegai. Ormianie, Arabowie i Turcy od czasów starożytnych przygotowywali lahmakun – chleb z mięsem i dużą ilością przypraw. Japoński placek z ciasta ryżowego z owocami morza nazywa się "Okonomi-yaki", co dosłownie tłumaczy się jako"włóż to, co chcesz". Podobne dania są w kuchni indyjskiej, Węgierskiej, gruzińskiej, chilijskiej, chińskiej.
wszystkie te potrawy w swojej okolicy są codzienne i wyróżniają się tym, że są przygotowywane w prosty i szybki sposób. Produkty dla nich są najbardziej przystępne cenowo i niedrogie.
Robienie pizzy w domu wcale nie jest trudne. Wybór odpowiedniego przepisu nie jest trudny.
208 kcal
25 minutes
Będziesz zachwycony szybkością robienia pizzy! Pizza to znane danie, które mocno
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Na śniadanie
- Przepis na ciasto
- Drugie danie
- Jajka
- Mięso i produkty mięsne
- Ser
- Nabiał
- Warzywa
- Mąka
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Soda oczyszczona
- Koncentrat pomidorowy
- Smażenie
- Na patelni
- Ciasto na kefir
- Ciasto bez drożdży
- Przaśne ciasto domowe
- Pizza
- Drugie z mięsa
- Jajka z pomidorami
- Wędliny
- Śniadanie z jajek
- Z twardego sera
- Kefir
- Z pomidora
- Z cebula
- Przepisy bezmleczne