pizze na cieście drożdżowym na majonezie

taka pyszna pizza zgromadzi ogromną grupę bliskich przyjaciół. Nie wiem, czy wiesz, ale szefowie kuchni nie lubią dzielić się swoimi przepisami. W pobliżu znajduje się niesamowita Pizzeria. Pizza jest cienka, chrupiąca, od wspomnienia o niej zaczyna się kręcić w głowie. Kucharz zgodził się opowiedzieć mi swój przepis kulinarny, dopiero po tym, jak nauczyłam go robić prawdziwy ukraiński barszcz z gałuszkami. Pizza to nie tylko jedzenie, to sztuka, a jej podstawą jest oczywiście ciasto. Przepis z moich ulubionych-prosty, szybki i pyszny. Chociaż używa się tutaj ciasta drożdżowego do pizzy, jest ono bardzo lekkie i wykonane bez kłopotów. Jedynym wymogiem jest przestrzeganie proporcji, a wynik będzie gwarantowany. Ilość ciasta jest obliczana na patelni lub małej blasze do pieczenia. W przypadku dużej paskudności zrób podwójną normę.
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 36 % 13 g
247 kcal
IG: 15 / 8 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

wymieszaj suche drożdże z połową normy ciepłej wody, dodaj cukier i pozostaw na 10-15 minut. W osobnej misce wymieszaj sól i mąkę, robiąc wgłębienie w środku, ostrożnie wlej drożdże i pozostałą wodę. Dokładnie wymieszaj, obracając ściśle w jednym kierunku, dodaj olej i dobrze zagniataj ciasto. Przykryj naczynia ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, aż objętość ciasta podwoi się. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na kolejne 5-10 minut. Ten czas wystarczy, aby rozpalić piekarnik i przygotować nadzienie. Rozwałkuj ciasto, rozłóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem, polej keczupem zmieszanym z majonezem, dodaj nadzienie, pomidory i posyp serem. Tutaj odszedłem od pierwotnego przepisu. Ser, jak wyjaśnił mi kucharz, należy ułożyć pod nadzieniem-jest bardziej poprawny, ale uważam, że wtedy pomidory nie są tak piękne. Jako nadzienie możesz użyć jednej wędzonej kiełbasy. Ale uwielbiam bogatsze nadzienie, więc dodaję grzyby, kukurydzę, posiekane oliwki. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Polecam spojrzeć na to po 15 minutach, ponieważ wszystkie piekarniki pieczą się inaczej. Najważniejsze, aby nie wysuszyć, gdy tylko krawędź się zarumieni-nasza prawdziwa Pizza drożdżowa jest gotowa. Posyp ziołami na wierzchu i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23 & nbsp; kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 & nbsp; kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 & nbsp; kcal/100g
  • Ser biały - 100 & nbsp; kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355 & nbsp; kcal/100g
  • Kowieński ser - 355 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Limburger - 327 & nbsp; kcal/100g
  • Litewski ser - 250 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Gruyere ser - 396 & nbsp; kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka - 325 & nbsp; kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398 & nbsp; kcal/100g
  • Cukier - 398 & nbsp; kcal/100g
  • Oliwki - 115 & nbsp; kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 & nbsp; kcal/100g
  • Majonez lekki - 260 & nbsp; kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624 & nbsp; kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627 & nbsp; kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627 & nbsp; kcal/100g
  • Olej roślinny - 873 & nbsp; kcal/100g
  • Sol - 0 & nbsp; kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507 & nbsp; kcal/100g
  • Woda - 0 & nbsp; kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 & nbsp; kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy